Imam 60 godina a surfujem, pilotiram, vozim planinski bicikl i pišem: Ovo je stvar broj jedan koja vas održava zdravim kako starite

26.05.2024

06:41

0

Autor: V. I.

Otkrijte kako je avanturistkinja Karolin Pol pronašla ključ za zdravo starenje

Imam 60 godina a surfujem, pilotiram, vozim planinski bicikl i pišem: Ovo je stvar broj jedan koja vas održava zdravim kako starite
Copyright Profimedia

Dok je surfovala na talasima jednog jutra, autorka i avanturistkinja Karolin Pol, tada 55-godišnjakinja, pogledala je oko sebe i zapitala se gde su sve žene njenih godina. Bilo je sredovečnih i starijih muškaraca, ali je ona bila jedina žena u vodi. A kada je to primetila, videla je isti obrazac i u drugim aktivnostima koje je radila.

Da bi otkrila zašto je to tako, Polova je krenula u svoju sledeću avanturu: pronalaženje žena koje istražuju okeane, planine i druge otvorene prostore dok stare, što je i tema njene najnovije knjige, bestselera "Njujork tajmsa" - "Kako avantura na otvorenom poboljšava naše živote kako starimo".

Dok je razgovarala sa ljudima u svojim 60-im, 70-im, 80-im, pa čak i 90-im godinama, koji su bili sve samo ne stari i krhki, počela je da primećuje sličnosti između njih, koje je identifikovala kao pet stubova zdravog starenja. A svi su radili i jednu važnu stvar: provodili su vreme u prirodi.

Pet stubova zdravog starenja 60-godišnje žene

Fizički, mentalno i emocionalno, vitalne starije odrasle osobe koje je Polova profilisala imale su pet zajedničkih atributa:

  • Bile su deo zajednice
  • Imale su svrhu ili nagon
  • Stalno su učile i otkrivale nove stvari
  • Očuvale su svoje fizičko zdravlje
  • Imale su pozitivan pogled na sopstveno starenje
Profimedia
 

 

Starenje i slabost: Mit ili stvarnost

"Poruke koje dobijamo kao žene, kako starimo, u osnovi upućuju na to da smo slabe i da postajemo sve slabije“, kaže Polova.

Ta poruka sprečava starije žene da pokušavaju da probaju nove stvari i da budu aktivne, jer izaziva strah i oprez. 

"Ako imate negativan stav o sopstvenom starenju, da ćete biti slabašni, da ćete biti u kognitivnom padu, to se i desi“, kaže Polova. "Dakle, važno je da pozitivno razmišljamo o sopstvenom starenju.

"Izlazak napolje i isprobavanje neke aktivnosti povećaće vaše samopouzdanje i promeniti ono što mislite da možete da uradite. Sve ove žene bi pokušale nešto malo i shvatile, oh, ako to mogu, šta još drugo mogu da uradim?"

Profimedia
 

 

Kako avantura u prirodi može podržati zdravo starenje

Boravak u prirodi ima dokazane prednosti za mentalno zdravlje. Međutim, Polova priznaje da uskakanje u aktivnosti na otvorenom može biti zastrašujuće ili nerealno za mnoge, posebno ako su zabrinuti zbog lomljenja kostiju ili nemaju pristup otvorenim prostorima, kao mnoge marginalizovane grupe.

Posmatranje ptica u vašem komšiluku može učiniti da se osećate kao da ste u potrazi, poseta slikovitim vidicima može vam dati uvid u svet i ono što vas okružuje, a plivanje na bazenu ili u moru može učiniti da se osećate živim.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike