Smirite živce: Ukoliko vam se ne dopada meditacija, isprobajte ovih sedam smirujućih hobija

04.04.2024

21:11

0

Autor: V. I.

Ručni radovi koji će vam pomoći da se odmorite od sopstvenih misli

Smirite živce: Ukoliko vam se ne dopada meditacija, isprobajte ovih sedam smirujućih hobija
Copyright Pexels

Ko je rekao da je meditacija laka? Ponekad je teško biti miran i fokusirati se na svoje misli, a za neke je to nemoguće. Meditacija nije za svakoga - i to je sasvim u redu! Umesto da se prisiljavate da je volite na veoma nemeditativan način, radije pronađite drugi hobi gde takođe možete postići efekte meditacije. Hobiji koji mogu imati meditativni efekat zahtevaju koncentraciju koja isključuje sve druge misli i potpuno vas zasniva u sadašnjem trenutku. Često su to kreativni hobiji ili fizičke aktivnosti koje aktiviraju celo telo.

Bojenje

Bojanke nisu samo za decu! Bojanke za odrasle doživele su procvat poslednjih godina i to ne bez razloga. Bojenje je odlična kreativna aktivnost za fokusiranje i smirivanje uma. Ovu opuštajuću aktivnost možete da radite bilo gde, samo su vam potrebna bojanka i boje. Naoštrite svoje bojice i fokusirajte se na pokrete koje koristite za nanošenje boje na papir i mozak na otavu.

Freepik
 

Štrikanje

Šivenje, pletenje, vez i heklanje su aktivnosti koje su povezane sa meditacijom. Razlog tome su ritmični i ponavljajući pokreti koji su neophodni za njihovo izvođenje. Bonus: osećaj ponosa koji ćete osetiti kada završite svoj projekat učiniće vas još samopouzdanijim.

Pexels
 

Plivanje

Plivanje je aktivnost koja zahteva da budete potpuno prisutni i posvećeni sadašnjem trenutku. Zahteva fizički napor i zaokuplja sva čula, osećate vodu na koži, miris i ukus mora i uživate u pogledu na njegove dubine. Plivanje je zaista meditativna aktivnost, jedina mana mu je što nije uvek dostupna. Ali vaš lokalni bazen je takođe dobar za rekreaciju i rekreaciju tog meditativnog efekta.

Pexels
 

Baštovanstvo

Postoji li nešto meditativnije od prirode? I dok vam pomaže već hodanje ulicom sa puno drveća gde možemo da odmorimo oči, baštovanstvo vas još aktivnije povezuje sa prirodom i direktno vas uključuje u njene procese i rast. Ne bojte se, ne morate da brinete o velikoj bašti da biste dobili meditativne efekte baštovanstva - zašto ne biste obogatili svoj stan sa nekoliko biljaka u saksiji? Ili samo uzmite kaktus ili neke začinske biljke koje se lako uzgajaju, poput bosiljka. Za šta god da se odlučite, svaka biljka u vašem životnom prostoru je dobar izbor. Samo se uverite da nisu opasni za vaše ljubimce, ako ih imate.

Profimedia
 

Izrada keramike

Još jedna meditativna aktivnost koja vas povezuje sa prirodom - grnčarstvo! Teško je ne osetiti mir i zahvalnost dok oblikujete glinu. Proces izrade keramike zahteva pažnju, strpljenje, ritmičnost i mirnu ruku, a za nagradu dobijate zemljani miris gline u nozdrvama i novu činiju za voće.

Pexels
 

Slagalice

Slaganje slagalica zahteva koncentraciju, pozitivno utiče na kratkoročno pamćenje i veštine rešavanja problema. Osim toga, odvlači vas od svakodnevnog života i aktuelnih problema i pitanja. Ako pustite opuštajuću muziku, meditativni efekat će biti još veći!

Pexels
 

Šetnja

Ako ne volite da mirno sedite i da vam lako dosadi, meditacija u šetnji je odličan izbor. Pokušajte da sledite uputstva za jednu od meditacija za pažljivu šetnju: cilj je da se usredsredite na svoju okolinu i na prizore i pojave u njoj, kao što su drveće, nebo, zgrade, i tako da izađete iz glave. Počnite sa kraćim meditacijama i izgradite izdržljivost ka dužim rutama.

Pixabay
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike