Doktor Stepić sa VMA uradio revolucionarnu operaciju rekonstrukcije dojke: Žene koje su ih izgubile zbog raka više neće čekati godinama!

15.04.2024

20:01

0

Autor: R.M.

U odnosu na tip karcinoma i stadijum bolesti, hirurg određuje da li se prilikom odstranjivanja raka odmah može uraditi i neposredna rekonstrukcija dojke

Doktor Stepić sa VMA uradio revolucionarnu operaciju rekonstrukcije dojke: Žene koje su ih izgubile zbog raka više neće čekati godinama!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Vojnomedicinskoj akademiji se godišnje uradi preko stotinu rekonstruktivnih operacija dojke, ali nedavno je  po prvi put u Srbiji urađena rekonstrukcija tkivnim ekspanderom, što će mnogim ženama koje su operisale kancer dojke značajno olakšati put ka tome da dobiju dojku koja će izgledati gotovo identično kao i ona koja je zdrava.

I ne samo to, već sada neće morati da čekaju da se završi tok lečenja kancera dojke koji je trajao i po dve godine da bi im bila urađena rekonstrukcija.

Novu operaciju je zajedno sa svojim timom izveo načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić, a treba naglasiti da je to prvi put u našoj zemlji da je na ovaj način urađena rekonstrukcija dojke.

Doktor Stepić je objasnio za 24sedam da je ženama kojima su do sada bile odstranjivane dojke, takođe, rađena rekonstrukcija ali da to nije bilo inovativno kao sa novim ekspanderima. Jer sada će one moći da budu podvrgnute svih metodama lečenja, kojima do sada nisu mogle ako bi im bio ubačen ekspander.

- I ranije su postojali ekspanderi, ali sa ovim pacijentkinje mogu da se podvrgavaju svim medicinskim metodama, uključujući magnetnu rezonancu. Sa metalom u telu, veoma je komplikovano primeniti snimanje magnetnom rezonancom - objasnio je doktor.

On je objasnio da ekspanderi tkiva služe širenju kože i potkožnog tkiva u cilju dobijanja kvalitetnog "materijala" koji će omogućiti kasnije ubacivanje implantata i konačnu rekonstrukciju dojke.

24sedamKatarina Mihajlović
Dr Nenad Stepić

Doktor je objasnio da do sada nije bilo mogućnosti da se koriste ekspanderi u velikoj meri, pa je najčešće korišćeno autologno tkivo.

- Kod pacijentkinja smo ugrađivali silikonske implantate, ali s obzirom da nismo imali dovoljno kože i tkiva jer je dojka odstranjena, mogli smo jednom od rekonstruktivnih tehnika, da li sa stomaka ili leđa, odižemo mišić sa kožnim i potkožnim masnim tkivom. Te operacije su bile mnogo mutilantnije, a sa druge strane daleko skuplje - objasnio je on i dodao da je sada dobijeno mnogo lakše operativno lečenje, koje je i jeftinije.

Brži oporavak i prirodan izgled

Dr Stepić kaže da je i oporavak dosta brži, što je bio osnovni cilj.

- Ako uzmete u obzir da je jedna žena koja je obolela od karcinoma dojke i odstranjena joj je dojka, prošla zaista golgotu, nakon izlečenja dolazi završna faza lečenja koja podrazumeva rekonstrukciju dojke. To je bitno za te žene jer se one tako ponovo socijalizuju... rekonstrukcija dojke sa ekspanderima je sigurno najkomfornija za same pacijentkinje. To je jako bitno jer su te žene prošle dugotrajne terapije i lečenje, i nakon svega toga njima je zaista potrebno da dobiju jednu kvalitetnu hirurgiju na kraju lečenja koja će imati za efekat potpunu socijalizaciju i vraćanje normalnom životu - objašnjava doktor.

24sedamKatarina Mihajlović
 

Ono što je bitno, naglašava dr Stepić, jeste da će rekonstrukcija dojke uz pomoć novih ekspandera doprineti i sličnijem izgledu rekonstruisane dojke u odnosu na onu koja nije operisana.

- To jeste jedna od prednosti ove vrste rekonstrukcije, zato što rekonstrukcija autolognim tkivom, odnosno uzimanjem mišića sa leđa i stomaka radi formiranja nove dojke, najčešće ne daje zadovoljavajuće rezultate. Ima slučajeva kada to izgleda fantastično, ali i kada ne izgleda najbolje. Sa ovakvim tkivnim ekspanderima za dojku, s obzirom da imaju anatomski oblik, sa sigurnoću možemo da tvrdimo da ćemo napraviti dojku koja najviše liči na prirodnu - objasnio je dr Stepić i dodao da RFZO u potpunosti pokriva troškove rekonstrukcije dojke kod žena koje su imale kancer na ovom organu.

- To je fantastična stvar i pomak, a imamo i veliki broj stručnjaka koji mogu da izvedu ovakve operacije - naglasio je doktor i dodao da sem beogradskih klinika, to mogu da rade i druge klinike po Srbiji poput novosadskih, niških i drugih.

Pacijentkinje ne moraju da čekaju

Ono što je dobra vest jeste i što pacijentkinja, kako kaže poznati hirurg, može nesporedno čim joj se odstrani karcinom u istoj operaciji da dobije i ekspander i tako očuva formu prirodne dojke. A istovremeno će moći da joj bude omogućen svaki oblik daljeg lečenja, pa čak i zračenje.

24sedamKatarina Mihajlović
 

- Takva dojka može odmah biti rekonstruisana, a da pacijentkinja prođe posle sve one procedure od hemioterapija, zračnih procedura i svega ostalog. U odnosu na tip karcinoma i stadijum bolesti, hirurg određuje da li se može odmah uraditi neposredna rekonstrukcija. Mi smo i do sada radili i bez ovih ekspandera ali sa njima ćemo u potpunosti moći da odgovorimo svim zahtevima rekonstrukcije dojke. Ranije kod totalne mastektomije, kada se odstranjuje celokupno tkivo dojke i gde praktično imate ravnu stranu grudnog koša, možemo odmah u prvoj operaciji ugraditi ekspander i nakon skidanja konaca krenuti sa ekspanzijom tkiva. I posle dva meseca završiti rekonstrukciju dojke. Za razliku od nekada kada smo morali da čekamo da isprima svu terapiju, gde nismo mogli da takve pacijente šaljemo na zračnu terapiju, i one su dolazile na rekonstrukciju dve godine nakon primarne operacije - objasnio je doktor.

Teško podnose život bez dojke

Ovako dug period čekanja bez dojke većini pacijentkinja jako teško pada i psihološki ih pritiska, a dr Stepić se prisetio i jedne svoje pacijentkinje koja je imala nesreću da su morali da joj odstrane obe dojke.

24sedamKatarina Mihajlović
 

- Kod nje smo otkrili karcinom dojke na jednoj dojci, a tokom pripreme operacije ispitali smo drugu dojku i tamo videli tumor... obe dojke su morale da budu odstranjene. I to je jedna jako teška priča. Jer nakon te operacije nekome ste spasili život, a taj je nesrećan i tužan. Ali mislim da žene sve više prihvataju nove modalitete lečenja jer su rezultati daleko bolji i u velikom procentu se takve žene u potpunosti oporave i pobede bolest. Kada im kažemo da imamo načina da rekonstruišemo i obe dojke, to im daje nadu da će se vratiti normalnom životu - rekao je on.

I druge klinike imaju kapacitete za ugradnju

Dr Stepić kaže da je nakon VMA jedan tkivni ekspander ugrađen i na Instututu za onkologiju u Beogradu.

- Mislim da će se nabavkom ovakvih ekspandera čitava procedura proširiti i na Novi Sad, Kragujevac, Niš... tako da ćemo u svim većim centrima moći da izvodimo ovu vrstu operacija - objasnio je doktor i dodao da neki centri u Španiji rade oko 400 rekonstrukcija godišnje, a da naši mogu mnogo više.

Porast karcinoma dojke u Srbiji, kaže doktor, može da zvuči kao nešto loše ali je dobro što imamo sve više otkrivenih karcinoma u ranima fazama kada oni mogu da se leče i izleče.

- Tako da povećani broj karcinoma dojke ne mora da znači da su apsolutne brojke daleko veće. Jer mi smo pre trideset godina imali daleko manji broj registrovanih i dijagnostifikovanih karcinoma dojke, što može biti posledica i loše dijagnostike, neprosvećenosti samih pacijentkinja. Jer preventiva i redovne kontrole su dovele do toga da možemo da govorimo o sve većem broju karcionoma dojke ali koji su izlečivi. To je bitno da naše pacijentkinje shvate i da povećani broj, zapravo, daje nadu da su žene počele da se redovno kontrolišu i da možemo otkriti na vreme veći broj obolelih - objasnio je on.

Da li su implantati opasni?

Dr Stepić je izneo i zanimljiv podatak da žene koje su ugradile implantate iz estetskih razloga, manje oboljevaju od karcinoma dojke iako ta razlika nije statistički značajna.

24sedamKatarina Mihajlović
 

- Postoji mnogo teorija zašto je to tako, a ja sam mišljenja da kada žena ima male grude taj samopregled grudi nakon perioda laktacije i svega, mora biti malo detaljniji. Kada imate dojku sa silikonskim implantatom, kada ste raširili čitavu žlezdu, onda je pregled mnogo lakši. Mislim da je to razlog što se žene ranije jave lekaru, napipaju neke neravnine... - rekao je on.

Inače, dr Stepića pacijenti često pitaju koliko su bezbedni implantati koje ugrađuje a on kaže da su to oni isti koji se koriste i estetsku hirurgiju i rekonstrukciju dojki.

- Postoje neki implantati koji se povlače sa svetskog tržišta, posebno Amerike i Australije, a to su grubo teksturirani implantati. Prema nekim saznanjima oni su krivi za moguć nastanak nekih vrsta limfoma. Ali ja mogu da tvrdim da se takvi implantati nikada nisu koristili u našoj zemlji i nema ih na našem tržištu. I mogu da pohvalim ovaj segment, jer za ovih trideset godina koliko sam u ovom poslu, od početka moje specijalizacije odgovorno tvrdim da nikada na tržištu Srbije nisu postojali nebezbedni implantati i uvek smo imali tri-četiri kompanije koje su lideri na tržištu i imaju najbezbednije proizvode - objasnio je on.

24sedamKatarina Mihajlović
 

Inače, on je naglasio da ne postoji nikakva značajnija zdravstvena prednost kod žena koje stavljaju implantate iz estetskih razloga ali da postoje neke opasnosti.

- Malopre sam rekao da neke vrste implantata mogu dovesti do anaplastičnog limfoma. Za takvu vrstu limfoma se vezuje prisustvo grubo teksturiranih implantata. Čitavo tržište implantata uzima sirovinu iz jedne fabrike, a razlika je samo u nekoj teksturi, površini implantata. Od glatkih, ka nano teksturiranih, sitno teksturiranih do grubo teksturiranih. Svi imaju prednosti i mane, ali najbezbedniji su glatki i nano teksturirani a glatki će, možda, u nekim momentima imati lošije estetske rezultate ali će biti bezbedniji po same pacijentkinje - objasnio je doktor.

Preterivanje nije dobro

Primetno je da poslednjih godina žene kod estetske hirurgije stavljaju prekomernu količinu silikona u grudi, dok neke druge vade implantate.

- Sigurno je da veliki implantati nose sa sobom kako estetske tako i funkcionalne probleme. Kod žena koje su ugradile izuzetno velike implantate imate rastezanje tkiva dojke i izvodnih kanal mlečne žlezde. A posledica je nakon trudnoće imate mastitise, zapaljenje mlečne žlezde i tako dalje. Tu su direktno odgovorni prekomerni implantati - rekao je on.

S druge strane, doktor kaže da se smanjuje količina implantata koji žene ugrađuju u grudi tokom estetskih operacija.

24sedamKatarina Mihajlović
 

- Pre dvadeset godina prosečna veličina implantata u Srbiji je bila oko 400 kubika, danas je već to 310. Približavamo se svetskih standardima i to iz dva razloga. Mi se prvo trudimo da objasnimo pacijentkinjama da preveliki implantati mogu sa sobom nositi negativne efekte, a drugo pre 20 i više godina ovakve vrste operacija su bile rezervisane za estradne i javne ličnosti. A sada je taj procenat javnih ličnosti spao na na tri do četiri odsto, a 95-96 odsto su "obične" žene. I veoma često ćete videti neku ženu koja je operisana, a da nećete ni znati da ima korigovane grudi. Što se tiče vađenja implantata, menjaju se trendovi, pa je to rezervisano za one koje su pre 10 do 15 godina ugradile izuzetno velike implantate. Tu nema nikakve opasnosti, samo imate jako loš estetski rezultat u smislu jako ružnih grudi - objasnio je doktor.

Tražile operaciju zbog Anđeline Džoli

Poznata holivudska glumica Anđelina Džoli je pre desetak godina uradila subkutanu amputaciju grudi, koja podrazumeva vađenje celog tkiva dojke uz očuvanje kože i bradavice, a doktor kaže da se sve veći broj žena podvrgava ovakvoj intervenciji u želji da spreči mogućnost dobijanja karcinoma dojke. Doktor kaže da su tih godina pacijentkinje počele da traže ovu operaciju preventivno, čak i kada im to nije bilo potrebno.

24sedamKatarina Mihajlović
 

- Treba napomenuti pacijentkinjama da u takvim slučajevima one u velikom procentu smanjuju mogućnost dobijanja karcinoma dojke, ali ne 100 odsto. I takve operacije, u principu, RFZO ne pokriva osim u slučajevima kada onkološki konzilijum napravi dobru analizu i kaže da će to sigurno jednog dana biti karcinom dojke. U takvim slučajevima preventivno se žene operišu i ide o trošku RFZO - kaže doktor.

Na pitanje šta je budućnost što se tiče rekonstruktivne hirurgije dojke, doktor je odgovorio:

- Mislim da možemo da očekujemo minimalno invazivne procedure u rekonstrukciji. Rekonstrukcija dojke ide ka što manjoj invazivnosti i mutilantnosti da bi za takvu pacijentkinju bila mnogo lakša. Neki proizvođači izbacuju neke nove vrste implantata koje se mogu ubaciti kroz tanke tubuse, a unutra raširiti i korigovati veličinu dojke. Mislim da ka tome ide hirurgija dojke, i veoma sam zadovoljan što će sve veći broj žena moći da računa na adekvatnu rekonstrukciju koja nije skopčana sa teškim postoperativnim tokom, a daje odlične estetske rezultate - zaključio je dr Stepić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike