Želja za hranom može da otkrije šta je vašem organizmu potrebno

07.03.2022

05:30

0

Jeste li primetili da povremeno dobijate želju za određenom vrstom hrane?

Želja za hranom može da otkrije šta je vašem organizmu potrebno
Žena, čokolada - Copyright Pixabay

Sigurno vam se nekada dogodilo da vam se od jednom prijede neka određena hrana?

To se, verovali ili ne, ne dešava slučajno.

Hrana koju vam organizam traži, otkriva nešto o zdravlju.

A da je važno obraćati pažnju na apetit i hranu za kojom žudite, jer može da otkrije i određene nedostatke u organizmu, ističu australijski nutricionisti.

Zdrav metabolizam

Li Holms (Lee Holmes), nutricionist, ističe kako je čežnja za određenom hranom često pokazatelj manjka određenih minerala u telu, što kroz vreme može da dovede do zdravstvenih problema, a kada je u pitanju ishrana, često se borite sa povećanim apetitom i željom za određenom hranom.

Ako vam se u poslednje vreme mnogo jedu čokolada, orašasti plodovi ili grašak, može da znači da organizmu nedostaje magnezijum, koji se može pronaći u semenkama bundeve, čia semenkama, kikirikiju, sojinom mleku i spanaću. Li smatra da je normalno da u takvim trenucima obroku dodate tu čokoladu ili orašaste plodove, kako biste zaustavili čežnju.

Profimedia
 

Dodaje i da manjak cinka, hroma, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, takođe, mogu  da vode do čežnje za slatkim namirnicama. Ako vam voda curi niz usta na pomen lizalice, zaslađenih napitaka i namirnica punih šećera, moguće je da vam nedostaje hroma, triptofana, fosfora, a prema rečima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu ćelija i zdrav metabolizam.

Disbalans elektrolita

Ako pak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao da bude znak disbalansa elektrolita, što se može javiti nakon vežbanja i dehidratacije. Li dodaje da manjak cinka i gvožđa mogu, takođe, da budu uzrok želje za slanim. 

Pexels
 

Možda je malo čudno čeznuti za gaziranom vodom, ali i to može da se dogodi, što znači da je došlo do manjka kalcijuma u organizmu. Umesto da se prepustite želji, nadomestite nedostatak, tako što ćete piti mleko ili jesti šljive, brokoli i kelj u svakom obroku. Ako je u organizmu premalo gvožđa, verovatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako u ishranu uključujete malo proteina, i to bi moglo da bude odgovorno za želju za hranom. 

Šta vam pokazuje

Želja za čokoladom: Vašem telu je potreban magnezijum, a možete ga uneti putem orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća i voća. 

Želja za zaslađenim pićima i hranom: Vašem telu su potrebni hrom, triptofan i fosfor, a možete ih pronaći u zelenom povrću, piletini, siru, grožđu, batatu, jajima i žitaricama. 

Želja za hlebom i testeninom: Vašem telu su potrebni proteini i nitrogen, a trebalo bi da jedete crveno meso, grašak, čia semenke, masnu ribu. 

Pixabay
 

Želja za masnom hranom: Vašem organizmu je potreban kalcijum, a možete ga pronaći u povrću, sočivu, mleku i siru. 

Želja za slanom hranom: Organizmu nedostaje hlorid i silicijum, a pronaći ga možete u semenkama, masnoj ribi i kozijem mleku. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike