Ovo su skriveni otrovi u hrani koju svakodnevno jedemo - od teških metala u crnoj čokoladi do tečnosti za upaljače u nagetsima

21.01.2023

05:31

0

Autor: Z. A.

Da se naježiš

Ovo su skriveni otrovi u hrani koju svakodnevno jedemo - od teških metala u crnoj čokoladi do tečnosti za upaljače u nagetsima
Ilustracija - Copyright Unsplash

Svi već znaju da je brza hrana puna šećera, soli i zasićenih masti koje mogu dovesti do gojaznosti i hroničnih bolesti. Ali mnogi će biti iznenađeni kada saznaju da se u njihovim omiljenim poslasticama krije mnogo više štetnih sastojaka, onih koji mogu i da ubiju.


Pred kraj prošle godine istraživači su objavili da su pronašli toksične metale u svakoj pločici tamne čokolade koju su testirali, uključujući i proizvode veoma popularnih brendova.

Takođe može biti iznenađenje da se hemikalija koja se koristi u eksplozivima ponekad nađe u hlebu, mafinima i kolačićima, ili da se sastojak tečnosti za upaljač koristi za održavanje svežine pilećih nagetsa.

AP Photo/Frank Augstein, File
Supermarket

Poslednjih nedelja stručnjaci su takođe izdali upozorenja o crvenim bojama za hranu u slatkišima, tortiljama i gaziranim pićima, koje su povezane sa rakom i inflamatornom bolešću creva, piše DailyMail.

Ovo su samo neki od otrova koje unosimo u naša tela:

Hemikalija iz tečnosti za upaljač

Tert-butil-hidrokinon (TBHQ) jeste hemikalija koja se smatra bezbednom u malim dozama u hrani, ali ako je ima u većim količinama, onda se povezuje s tumorima, uvećanjem jetre, konvulzijama i paralizom. Kompanije za proizvodnju hrane tvrde da TBHQ čuva hranu i duže zadržava njen ukus, boju i nutritivnu vrednost.

Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je ovu hemikaliju za upotrebu u hrani još sedamdesetih godina 20. veka, a tada je brza hrana bivala popularna.

Printscreen/YouTube, Recipes arabe
Mafini

 

Eksploziv

U hlebu, mafinima i kolačićima nalaze se hemikalije (kalijum-bromat) koje se koriste za eksploziv.
U brašno koje se koristi za pečenje meša se beli prah koji može da pomogne u dizanju testa i u zadržavanju njegovog oblika.
Laboratorijske studije su tu supstancu više puta povezivale sa rakom štitne žlezde i peritoneuma – tankog sloja ćelija koje pokrivaju bešiku, rektum i matericu.
Prehrambena industrija dugo je tvrdila da je bezbedan za upotrebu jer se tokom kuvanja prah pretvara u kalijum-bromat, koji nije kancerogen.
Međutim testovi u Velikoj Britaniji 1994. pokazali su da kalijum-bromat ostaje u hrani čak i nakon kuvanja.

Pixabay
Crna čokolada

 

Teški metali

Tamna čokolada poslednjih godina je sve popularnija zbog svojih zdravstvenih prednosti, naročito zato što sadrži puno antioksidanata.
Nedavno istraživanje 28 popularnih brendova otkrilo je da sve sadrže alarmantne količine kadmijuma i olova.
Kadmijum završava u čokoladi kada se usisa kroz korenje kakaovca, a izlaganje kadmijumu tokom dužeg perioda povezano je sa otkazivanjem bubrega i slabim kostima.

Olovo, za koje je poznato da je opasno za ljude, ulazi u čokoladu nakon što se kakao zrna ostave da se osuše pored puteva (postanu premazani olovom iz automobilskih isparenja).

Izloženost olovu tokom dužeg perioda povezana je sa gubitkom pamćenja, bolom u stomaku i lošim raspoloženjem kod odraslih.
Kod dece može oštetiti razvoj mozga i dovesti do problema sa učenjem i ponašanjem, govorom i sluhom.
Pixabay
Puter

 

Kiselina koja izaziva povraćanje

Ispostavilo se da hemikalija koja se nalazi u nekim puterima i parmezanima izaziva povraćanje.
Prirodna masna kiselina, nazvana buterna kiselina, uglavnom završava u životinjskim proizvodima – poput onih koji sadrže mleko. Oko tri-četiri procenta putera je buterna kiselina, a ona je odgovorna za neprijatan miris kada hrana užegne.

Kancerogene boje

Supstanca koja se nalazi u bojama, gumi i plastici takođe je skrivena u mnogim popularnim slatkišima.
Često se koristi titanijum-dioksid da bi konditorskim proizvodima dao belu boju i sjaj. Proizvođači popularnih bombona, preliva za salatu i žvakaćih guma takođe ga koriste za glatku teksturu i svetliju boju.
Dok američki regulatori kažu da je jedinjenje bezbedno u malim količinama, aditiv je zabranjen u zemljama EU.

Unsplash
Bombone

 

Mikroplastika

Pre nekoliko godina čudili smo se podatku da su delovi mikorplastike nađeni u posteljici nerođenih beba.
Popularni artikli brze hrane iz velikih lanaca kao što su „Medonalds“ i „Burger king“ sadrže male količine industrijskih hemikalija koje se nazivaju ftalati, jedinjenja koja se koriste kako bi plastika postala savitljiva.
Naučnici su u više navrata nalazili dokaze o ovim podmuklim hemikalijama u većini testiranih namirnica.

Studija objavljena 2021. testirala je 64 artikla brze hrane iz poznatih lanaca brze hrane i otkrila da većina sadrži ove hemikalije.
Supstance se povezuju sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaj hormona, neplodnost i poremećaje ponašanja kod dece.

Profimedia
 

Supstance uglavnom dospevaju u hranu kada dođu u kontakt sa opremom za pakovanje i rukovanje, kao što su celofan i papiri.
Najveća je zabrinutost zbog mikroplastike jer se ona uvodi u lanac ishrane zbog široke upotrebe plastike.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike