Danas ceo svet slavi Međunarodni dan čokoladne torte, a znate li zašto je izabran baš ovaj datum

27.01.2024

14:41

0

Autor: V. I.

Da li postoji neko ko može da odoli ovom slatkom jubileju

Danas ceo svet slavi Međunarodni dan čokoladne torte, a znate li zašto je izabran baš ovaj datum
Copyright Profimedia

Međunarodni dan čokoladne torte, koji se obeležava svake godine 27. januara, prilika je da se proslavi jedan od najvoljenijih deserata širom sveta. Ovaj dan slavi čokoladnu tortu u svim njenim oblicima i ukusima, a njenu popularnost prate zanimljive istorijske činjenice.

Istorijat čokoladne torte

Istorijat čokoladne torte počinje u 18. veku, kada su ljudi počeli da koriste čokoladu u čvrstom obliku. Pre toga, čokolada je bila korišćena pretežno kao piće, a nju su pripremale drevne Maje i Asteci, i to od zrna kakaoa, koja su fermentirali, pekli, meljali, a zatim mešali s vodom, začinima, a ponekad i sa kukuruznim brašnom, stvarajući gustu i penušavu tečnost. Ovaj napitak je bio daleko od slatke, solidne čokolade koju danas poznajemo. Bio je gork, začinjen, i često služen hladan. 

Pixabay
 

 

Prva prava čokoladna torta, kakvu danas poznajemo, nastala je sa razvojem metoda za preradu čokolade u prah, što je omogućilo njen širok spektar upotrebe u kuvanju. S pojavom praška za pecivo i sode bikarbone u 19. veku, čokoladne torte su postale mekše i vazdušastije, što je dodatno doprinelo njihovoj popularnosti.

Freepik
 

 

Zanimljivosti i rekordi

Prvi recept za čokoladnu tortu koji se može naći u kuvaru objavljen je 1847. Njega je napisala Eliza Lesli i uključen je u njenu knjigu  "The Lady's Receipt Book"  i objavljen je baš na današnji dan, 27. januara.

Druga zanimljiva činjenica je da je čokoladna torta bila jedan od omiljenih deserata čuvenog pisca Roalda Dala. Poznat po svojoj knjizi "Čarli i fabrika čokolade", Dal je bio pravi ljubitelj čokolade, a njegovu strast prema ovom slatkišu vidimo kroz mnoge njegove literarne radove.

Freepik
 

Proslava Međunarodnog dana čokoladne torte

Međunarodni dan čokoladne torte je savršena prilika da se isprobaju novi recepti i eksperimentiše sa različitim sastojcima. Od tradicionalnih recepata sa bogatom tamnom čokoladom do modernih inovacija koje uključuju voće, orašaste plodove ili čak pikantne začine, mogućnosti su beskrajne. Mnoge pekare i restorani širom sveta ovaj dan obeležavaju posebnim menijima i akcijama, dok se u nekim zajednicama organizuju takmičenja u pravljenju čokoladnih torti.

Pixabay
 

 

Dakle, bilo da se odlučite za pravljenje čokoladne torte kod kuće, ili uživate u delikatesima lokalne pekare, 27. januar je dan kada možete bez griže savesti da se prepustite uživanju u ovom neodoljivom desertu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike