Mihail Litvak otkriva: Kako brižnost porodice može štetiti više nego neprijatelji

14.11.2023

21:14

0

Autor: K. B.

Psihijatar i psihoterapeut Mihail Litvak iz Rusije naglašava da su nam ponekad osobe koje su nam najbliže, poput članova porodice, zapravo najveći neprijatelji, iako toga često nisu svesne

Mihail Litvak otkriva: Kako brižnost porodice može štetiti više nego neprijatelji
Porodica - Copyright Freepik

Psihijatar i psihoterapeut Mihail Litvak iz Rusije objašnjava da preterana briga može postaviti granice u našem razvoju i otežati prevazilaženje tih barijera. Litvak ukazuje na to da neki stavovi, često formirani još od detinjstva, mogu ozbiljno blokirati našu ličnu evoluciju. Po njegovim rečima, brižni članovi porodice, iako to čine iz najbolje namere, mogu naneti više štete osobi nego direktni neprijatelji, sprečavajući je da preuzme odgovornost za svoj život.

Litvakova tvrdnja zvuči surovo, ali ukazuje na istinu koju bi trebalo pažljivo razmotriti. Često se dešava da članovi porodice, pokušavajući da zaštite ili usmere osobu, ne shvataju da time često nanose štetu i blokiraju njen lični razvoj.

Pexels
 

U situacijama kada želje i ciljevi članova porodice nisu usklađeni, Litvak sugeriše na potrebu da se osoba izbori za svoje mišljenje. Roditelji, bake, deke i starija braća često pokušavaju da oblikuju život mladih prema vlastitim obrascima ponašanja, što može ograničiti njihovu sposobnost da postanu lideri. Litvak ističe da poslušna deca koja se ne suprotstavljaju često postaju podložna uticajima drugih kada odrastu.

Posebno toksično ponašanje roditelja može biti laganje. On upozorava da roditelji nikako ne smeju lagati svoju decu, jer laž stvara konfuziju i blokira rast i razvoj deteta. Takođe, hvaljenje dece za nešto što nisu učinila pravilno može im pružiti lažno samopouzdanje, što je jednako opasno jer ih može sprečiti da se suoče sa stvarnim izazovima i razočaranjima u budućnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike