Imate pet odličnih načina da ne upadnete u porodičnu svađu za vreme praznika

27.12.2022

19:33

0

Autor: Z. A.

Iako je porodica najvažnija na svetu, ponekad se sa ukućanima možemo užasno posvađati

Imate pet odličnih načina da ne upadnete u porodičnu svađu za vreme praznika
Copyright Profimedia

Kako biste opisali božićno vreme u vašoj porodici?

Mnogi ljudi će reći da je to vreme zajedništva u kojem svi uživamo. Međutim, toj čarobnoj prazničnoj toplini temperatura može brzo porasti i pretvoriti se u vatrene rasprave u kojima učestvuju - svi.

Gde čeljad nije besna – nije ni kuća tesna, poznata je uzrečica u kojoj ima toliko istine.

Porodica je najveća vrednost u životu, ali ta složena i dinamična zajednica lako se može poljuljati. Posebno kad se, nakon nekog vremena, deca vrate u porodičnu kuću.

Roditelji su navikli na svoj mir, a deca su navikla na svoju samostalnost. Svako ima vlastite želje i potrebe, pa ne čudi što je praznično vreme plodno tlo za razne nesuglasice.

Te nesuglasice ne javljaju se samo između roditelja i dece. Stres, preopterećenost, manjak novca, vremena i organizovanosti - rezultiraju svađama između parova, prijatelja i kolega na poslu.

Kako nervoza tokom porodičnih okupljanja za vreme praznika ne bi uzela svoj danak, pripremili smo pet praktičnih saveta kako izbeći svađu za porodičnim stolom i ovih praznika stvoriti najlepše trenutke sa svojom porodicom.

Profimedia
Novogodišnja svađa

1. Nemojte dolevati ulje na vatru

Poznajemo svoju porodicu bolje nego ikoga. To znači da dobro znamo što će naše bližnje razveseliti, a šta uzrujati. Ako ste primetili da je vaša mama neraspoložena jer joj kolač nije dobro ispao, nemojte podsticati raspravu o tome kako je to nebitna stvar. To zasigurno neće pomoći da se ona oseća bolje. Pronađite drugačiji pristup, pomozite joj i recite nekoliko lepih reči.

Budite miroljubivi, nemojte šefovati i kontrolisati, nego bližnjima pokažite razumevanje, poštovanje i otvorenu želju da im pomognete.

2. Prihvatite da se nalazite u kratkoročnoj situaciji

Ako je kuća puna za vreme praznika, nervoza je na samom vrhuncu. Ako dolazite u kuću svojih roditelja, a vašu sobu je već zauzela tetka iz Nemačke, vi verovatno spavate na kauču. Nemate svoju privatnost, kupatilo nikad nije slobodno, a vi se osećate kao gost u vlastitoj kući. Prihvatite da je to kratkoročna situacija i nemojte podsticati svađu jer ona neće rešiti vaše probleme, samo ćete stvoriti još nepriajtniju atmosferu u kući.

Ako dođe do sukoba, dobro razmislite kojim ćete tonom i na koji način izraziti svoje nezadovoljstvo.

Pexels
Novogodišnja svađa

 

3. Vežbajte da opraštate

To je vrednost koja nam je jako korisna u životu. Porodica je, kao što smo već spomenuli, najvažnija vrednost u životu, ali i komplikovana zajednica u kojoj se ponekad osećamo zapostavljeno i nezadovoljno. Ako ste se skupili samo jer su praznici, a inače ne provodite vreme zajedno, možda je ovo situacija u kojoj ćete napokon rešiti svoje nesuglasice. Nemojte zaboraviti da imate samo jednu porodicu, a da čovekova veličina leži u opraštanju.

4. Ispeci pa reci

Neki sukobi su neizbežni, ali i sasvim normalni. Ako već dođe do sukoba, dobro razmislite kojim ćete tonom i na koji način izraziti svoje nezadovoljstvo. Svako od nas bi trebalo da sebe stavi na prvo mesto i otvoreno prizna ako mu nešto smeta. Međutim, to treba da bude bez uvreda, ružnih reči i negativnog tona. Pazite kako nekoga ne biste povredili jer će vas to mnogo više boleti, nego ta bezazlena situacija koja vas je uznemirila u trenutku.

Profimedia
Porodica

5. Podelite teret praznika

Najlepše i najbleštavije vreme ipak sa sobom nosi određeni napor. Kako bismo svi maksimalno uživali u Božiću i kako bismo izbjegli svađe, bilo bi korisno kad bi svako od nas našao svoj zadatak i da maksimum da ga odradi kako treba.

Ako ste pozvali goste u svoju kuću, dajte im do znanja (bez stida i nepriijatnosti) kako od njih očekujete da vam barem malo pomognu. S druge strane, ako ste vi gost, pomozite domaćinu oko kućnih poslova, tako ćete imati više vremena za kvalitetno druženje bez stresa.

Profimedia
Porodica

Bobnus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike