Meduza roditeljstvo sve popularnije: Stručnjaci upozoravaju da ovakav stil vaspitanja dece ima više mana nego prednosti

18.01.2023

19:38

0

Autor: K. O.

Možda ste meduza-roditelj, a da to i ne znate

Meduza roditeljstvo sve popularnije: Stručnjaci upozoravaju da ovakav stil vaspitanja dece ima više mana nego prednosti
edward-cisneros-5EnPNw_9xSc-unsplash - Copyright Unsplash

Vremena su se bitno promenila, a sa njima i roditeljstvo. Dok su nekada deca imala drugačije obaveze u okviru porodice, u današnje vreme sve je više dece koja su svojim roditeljima bukvalno na prestolu.

Svakako ni jedna krajnost nije dobra, a kada je vaspitanje dece u pitanju sve je popularnije meduza roditeljstvo. Možda ste i vi jedan od meduza roditelja, a da to i ne znate, pa ćemo vas upoznati sa tim stilom vaspitanja dece.

Kao što samo ime govori i kao što je meduza bez kostiju, tako su i meduza-roditelji fleksibilni sa svojom decom, njihovim rasporedima, željama i potrebama.

Roditelji koji na ovaj način odgajaju svoju decu retko koriste kažnjavanje ili neko ozbiljnije postavljanje granica, već su skloniji razgovoru i trude se da iskomuniciraju svaki problem. To dovodi do povećane privrženosti i povezanosti roditelja i deteta, zbog čega često možemo čuti da se roditelji koji koriste ovu metodu roditeljstva prema svojoj deci češće ponašaju poput prijatelja, a ne autoriteta.

Pexel
 

RAZVIJA FLEKSIBILNOST, ALI NE I SAMOREGULACIJU

O prednostima, ali i manama koje ima ovakvo roditeljstvo govorila je psihijatrica i autorka Šimi King. S obzirom na to da su, kako kaže, ovi roditelji popustljivi, vođeni detetovim zahtevima i nemaju velika očekivanja, njihov način odgoja može negativno uticati na neke aspekte detetovog života.

Uz ovakav pristup roditeljstvu deca mogu naučiti da budu fleksibilna, otvorena za promene i spremna da se samostalno bore za ono što žele, ali možda to neće biti dobro za porodicu, piše Very Well Family.

Naime, roditelji meduze mogu se smatrati popustljivim bez kontrole nad svojom decom. Ovaj stil roditeljstva može imati značajan uticaj na detetov razvoj i veštine samoregulacije, a deca, čiji su roditelji ikoristili ovaj pristup, mogu dobiti previše autonomije pre nego što za to budu spremna.

- Razvojno, naša sposobnost razumevanja problema, planiranja odgovarajućih rešenja i integrisanje povratnih informacija u naše donošenje odluka nije u potpunosti razvijena sve do naših ranih do srednjih dvadesetih godina. Krajnji zadatak razvoja adolescenata je upravo ta nezavisnost i autonomija - objašnjava psiholog Skot Rot.

BEZ RUTINE I GRANICA DO DEPRESIJE I MANJKA SAMOPOUZDANJA

Kada roditelj ne postavlja granice, ne uspostavlja rutine ili ne prati posledice koje rezultiraju određenim ponašanjem, deca mogu biti manje spremna za donošenje promišljenih odluka.

Profimedia
 

- Mi u osnovi impliciramo da su naša deca sposobna, metaforički rečeno, da sagrade kuću samo najosnovnijim i često potpuno neprikladnim alatima - objašnjava Rot, koji kaže da takve situacije mogu dovesti do teskobe i depresije kod dece, kao i smanjenja samopouzdanja.

Zapravo, studije su pokazale da ovakav način popustljivog roditeljstvo može negativno da utiče na lični i emocionalni razvoj deteta.

- Roditelji koji koriste ovu metodu roditeljstva verovatno će imati poteškoća u održavanju kontrole, te postavljanju granica svojoj deci. Ovaj stil roditeljstva takođe će se pokazati teškim ako postoji gust raspored ili rutina koju treba održavati - zaključuje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike