Izazivaju nadimanje, gojenje i bolesti: Gastroenterolozi kažu da je ovo najgora hrana za zdravlje creva

03.10.2023

06:43

0

Autor: K. O.

Neke su čak preporučene kao dobar izbor

Izazivaju nadimanje, gojenje i bolesti: Gastroenterolozi kažu da je ovo najgora hrana za zdravlje creva
Ilustracija - Copyright Unsplash

Već i vrapci na grani znaju da naše zdravlje u mnogome zavisi od hrane koju konzumiramo. A kako objašnjavaju gastroenterolozi postoje određene namirnice koje bi trebalo da izbegavamo jer štete zdravlju naših creva, probave, ali i ostatka tela.

Proteinske pločice

Gastroenterolozi ističu da, iako su vrlo popularne i često preporučene kao zdrav izbor, proteinske pločice zapravo nisu dobre za zdravlje naših creva. Osim toga, često sadrže velike količine šećera i drugih aditiva koji mogu štetno uticati na naše zdravlje, a ponekad izazvati probavne smetnje poput zatvora, nadutosti ili stvaranja gasova.

Pšenični hleb

Osim proteinskih pločica, mnogi gastroenterolozi izbegavaju beli pšenični hleb. Kako tvrde, ova inače popularna namirnica ima visok sadržaj ugljenih hidrata i može povećati nivo šećera u krvi. Takođe, česta konzumacija belog hleba može izazvati nadutost, grčeve u stomaku i neželjeno debljanje.

Freepik
 

Crveno meso

Iako je crveno meso bogat izvor esencijalnih vitamina i aminokiselina, gastroenterolozi preporučuju da se konzumira umereno. Razlog tome je što kombinacija crvenog mesa s bakterijama koje se prirodno nalaze u ljudskim crevima može doprineti razvoju ateroskleroze, što može dovesti do bolesti srca i krvnih sudova.

Pixabay
 

Gazirani napici

Gazirani napici su nešto što većina gastroenterologa izbegava, a isto savetuju i drugima. Prema njihovim objašnjenjima, ova pića mogu štetiti zdravlju želuca i creva, a takođe su povezana s hroničnim stanjima poput dijabetesa i bolesti srca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike