Opasnost od ponovnog zagrevanja: Ovih pet namirnica nikako ne smete da podgrevate

02.10.2023

06:44

0

Autor: K. B.

Mnogo puta se dogodi da vam ostane višak hrane posle ručka ili večere, pa je sutradan podgrejete kako biste je iskoristili.

Opasnost od ponovnog zagrevanja: Ovih pet namirnica nikako ne smete da podgrevate
Ilustracija - Copyright Unsplash

Međutim, doktorka Stejsi Duvanž sa Instituta za prirodne resurse na Univerzitetu Grinvič u Londonu upozorava da postoje namirnice koje treba posebno paziti kada ih podgrevate dan ili dva nakon što su pripremljene.

Evo na šta treba da budete oprezni kako biste sačuvali svoje zdravlje i nutritivne vrednosti hrane:

Pirinač

Pre nego što se skuva, pirinač sadrži bakteriju zvanu "Bacillius cereus". Kuvanjem se ova bakterija ubija, ali ostaci mogu sadržati spore koje mogu izazvati gastrointestinalne bolesti, uključujući povraćanje i dijareju. Pirinač treba brzo staviti u frižider nakon kuvanja i ne čuvati ga duže od 24 sata.

Pixabay
 

Jaja

Jaja su bogata proteinima i ne bi trebalo da ih ponovo zagrevate. Oksidacija proteina može oštetiti ćelije i nije zdrava opcija. Jaja konzumirajte hladna u roku od 24 sata nakon kuvanja.

Pečurke

Podgrevanjem pečuraka možete uništiti njihove proteine i hranljive materije, što može uzrokovati gubitak ukusa i gorčinu. Ako su pečurke stajale na sobnoj temperaturi predugo, mogu izazvati probleme sa stomakom i varenjem.

Spanać

Spanać i kupus bogati su nitratima koji su korisni za zdravlje, ali podgrevanje može pretvoriti nitrati u nitrite, a zatim u nitrozamine, što može biti štetno. Preporučuje se izbegavati podgrevanje spanaća.

Profimedia
 

Morski plodovi

Morske plodove možete podgrejati, ali budite pažljivi prilikom pripreme i čuvanja nakon kuvanja kako biste sprečili kvarenje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike