Naučna studija potvrdila: Krvna grupa može otkriti vaš rizik od moždanog udara

28.06.2023

06:40

0

Autor: K. B.

Osobe sa krvnom grupom A, B ili AB pokazuju nešto veći rizik od razvoja moždanog udara

Naučna studija potvrdila: Krvna grupa može otkriti vaš rizik od moždanog udara
Copyright Freepik

Nedavno sprovedena istraživanja su pružila uzbudljive dokaze koji ukazuju na vezu između krvne grupe i rizika od moždanog udara. Prema tim studijama, određene krvne grupe pokazuju povećan ili smanjen rizik od razvoja u odnosu na druge.

Krvna grupa i rizik od moždanog udara

Jedna od najinteresantnijih veza je pronađena između krvne grupe O i rizika od moždanog udara. Prema istraživanjima, osobe sa krvnom grupom O imaju nešto manji rizik u poređenju sa osobama drugih grupa. S druge strane, osobe sa krvnom grupom A, B ili AB pokazuju nešto veći rizik od razvoja moždanog udara.

Postoje različite teorije o tome zašto postoji veza između krvne grupe i moždanog udara. Jedna od mogućnosti je da određeni faktori koji su prisutni u grupama mogu uticati na zgrušavanje krvi i protok krvnih sudova, što može uticati na rizik od stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do udara.

Freepik
 

Važnost drugih faktora rizika

Važno je napomenuti da krvna grupa nije jedini faktor rizika za moždani udar. Ostali faktori kao što su visok krvni pritisak, pušenje, dijabetes i gojaznost takođe igraju značajnu ulogu. Međutim, ova nova saznanja pružaju dodatne informacije koje mogu pomoći u proceni rizika kod osoba sa određenom krvnom grupom.

Implikacije za prevenciju i tretman

Dalja istraživanja su potrebna kako bi se razumela tačna veza između krvne grupe i rizika od moždanog udara. Potrebno je dublje istraživanje kako bi se utvrdilo da li genetski faktori, specifični proteini ili drugi mehanizmi igraju ključnu ulogu u ovoj vezi.

Ipak, ova nova saznanja mogu imati značajne implikacije za prevenciju i tretman moždanog udara. Identifikacija osoba sa povećanim rizikom na osnovu njihove krvne grupe može omogućiti ranu intervenciju i ciljano praćenje. Na primer, osobe sa krvnom grupom A, B ili AB mogu biti upućene na dodatne preglede ili savetovane da usvoje odgovarajuće promene u načinu života kako bi smanjile rizik od moždanog udara.

Važno jenaglasiti da, iako krvna grupa može pružiti neke indikacije o riziku, individualni faktori i kontekst svake osobe su takođe od velike važnosti. Redovni medicinski pregledi, praćenje faktora rizika i usvajanje zdravih navika i dalje ostaju ključni za očuvanje zdravlja mozga i prevenciju moždanog udara.

Freepik
 

U svetlu ovih novih istraživanja, medicinska zajednica će nastaviti istraživanje ove veze. U međuvremenu, važno je biti svestan vaše grupe i diskutovati o svim potencijalnim faktorima rizika sa zdravstvenim stručnjakom kako biste zajedno razvili najbolji pristup prevenciji i tretmanu moždanog udara. Saznajte više o vašoj krvnoj grupi i koristite tu informaciju kao deo sveobuhvatnog pristupa zdravlju mozga i smanjenju rizika od moždanog udara.

bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike