Ovo vam nikad niko nije rekao: Prekomerno spavanje je opasno po zdravlje i može da prouzrokuje moždani udar!

06.04.2023

23:27

0

Moždani udar je ozbiljan zdravstveni problem koji može uzrokovati trajne oštećenja i invalidnost

Ovo vam nikad niko nije rekao: Prekomerno spavanje je opasno po zdravlje i može da prouzrokuje moždani udar!
pexels-pixabay-271897 - Copyright Pexels

Prekomerno spavanje može povećati rizik od moždanog udara, prema najnovijem istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Health". 

Studija je pokazala da osobe koje spavaju više od 9 sati po noći imaju veći rizik od razvoja moždanog udara u poređenju sa onima koji spavaju između 7 i 9 sati.

Istraživači su proučavali podatke više od 31.000 odraslih osoba u periodu od 10 godina i pratili njihovu spavačku naviku. 

Rezultati su pokazali da su osobe koje su spavale manje od 7 sati ili više od 9 sati imale povećan rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji su spavali unutar preporučenog vremenskog okvira.

"Naša studija sugeriše da je spavanje više od 9 sati po noći povezano sa povećanim rizikom od moždanog udara", izjavila je dr Luiza Dženg, jedna od autorki studije. 

"Iako su potrebni dalji istraživanja kako bi se razumeli mehanizmi ove veze, ovi nalazi ukazuju na važnost održavanja adekvatnog trajanja sna kako bi se očuvalo zdravlje srca i krvnih sudova."

Studija je takođe identifikovala i druge faktore rizika za moždani udar, kao što su pušenje, fizička neaktivnost, gojaznost i visok krvni pritisak. Međutim, prekomerno spavanje je novi faktor rizika koji se javlja kao potencijalno važan za zdravlje mozga.

Moždani udar je ozbiljan zdravstveni problem koji može uzrokovati trajne oštećenja i invalidnost. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), moždani udar je drugi vodeći uzrok smrti u svetu i glavni uzrok invaliditeta.

Identifikacija i upravljanje faktorima rizika, uključujući spavanje, mogu biti ključni u prevenciji moždanog udara.

Iako ova studija pruža nove uvide u povezanost između spavanja i rizika od moždanog udara, istraživači ističu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i bolje razumeli mehanizmi koji stoje iza ove veze. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike