Naučnici upozoravaju: Buka može da izazove srčani udar

19.05.2023

06:54

0

Autor: Z.A.S.

Nova ispitivanja dala zabrinjavajuće rezultate

Naučnici upozoravaju: Buka može da izazove srčani udar
Ilustracija - Copyright Freepik

Iako to možda nikada ne biste pomislili, naučnici upozoravaju da između dve naizgled nepovezane stvari zapravo postoji snažna veza.

Naime, dugotrajna izloženost saobraćajnoj buci je povezana sa povišenim rizikom od nastanka srčanih oboljenja, a novije istraživanje je pružilo dodatne detalje o ovoj neobičnoj vezi.

Profimedia
 

Proučavali skoro 500 odraslih ljudi

Na sajtu platforme "Health" uglednog Univerziteta "Harvard", piše da su istraživači proučavali skoro 500 odraslih ljudi tokom pet godina. Za to vreme su prikupljali podatke o saobraćaju i buci aviona u blizini adresa svih učesnika istraživanja.

Nakon uzimanja u obzir i drugih faktora koji doprinose riziku za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, poput zagađenja vazduha, otkriveno je da svako povećanje prosečnog 24-satnog nivoa buke iznad 5 decibela povećava rizik za srčani ili moždani udar i slične problema vezanih za srce za čak 34 posto.

Profimedia
 

Anksioznost i strah

Koristeći specijalizovanu tehniku snimanja mozga, naučnici su pokazali da je viši nivo izloženosti buci povezan sa većom aktivnošću u amigdali, oblasti mozga koja je uključena u procesuiranje stresa, anksioznosti i straha.

Prekomerna buka je povezana i sa većim zapaljenjem u arterijama, što je poznati okidač za kardiovaskularne tegobe. Ova saznanja su objavljena 2019. godine u medicinskom magazinu ''European Heart Journal''.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike