Ako ste mislili da je kod hleba najgore to što goji - prevarili ste se: Samo jedna kriška dnevno radi ovo vašem organizmu

03.04.2023

06:38

0

Autor: Z.A.S.

Istraživači su se pozabavili narezanim hlebovima u supermarketima i podobnije su ih istražili

Ako ste mislili da je kod hleba najgore to što goji - prevarili ste se: Samo jedna kriška dnevno radi ovo vašem organizmu
Hleb - Copyright Freepik

Iako znamo da nije najzdravija opcija, retko ko će se odreći hleba, makar sebi priuštio samo po jedno parče za doručak i ručak.

Ipak, možda se, kada budete pročitali šta ste time uradili svom organizmu, i predomislite. Naime, ukoliko ste za doručak pojeli krišku hleba, u organizam ste uneli više soli nego da ste pojeli celu kesicu čipsa.

Jedna kriška hleba je, verovali ili ne, u poređenju sa kesicom slanog čipsa - slanija. Pored toga upravo je hleb glavni izvor soli u prosečnoj ishrani.

Freepik
 

Istraživači iz grupe "Action on Salt" sa Univerziteta "Queen Mary" u Londonu procenili su 242 narezana hleba pronađena u britanskim supermarketima. Tri četvrtine njih je imalo podjednako ili više soli od paketa čipsa od 25 grama, prenosi "Metro".

Pokretači kampanje iz akcijske grupe žele da vlada uvede obavezne ciljeve smanjenja unosa soli - sistem koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti. Grejem Mek Gregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu "Queen Mary" i predsedavajući u "Action on Salt", rekao je: - Smanjenje soli je najisplativija mera za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti.

Freepik
 

Iako je većina hlebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosečnog sadržaja soli u hlebu za 6% uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu sa 40 paketa čipsa.

Profimedia
 

Portparol Ministarstva za zdravstvo i socijalnu negu rekao je: - Hrana sa visokim udelom soli može da uzrokuje visoki krvni pritisak koji je povezan sa moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo preduzeli mere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u hlebu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali, potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi da smanjuje ​​količinu soli u svojim proizvodima kako bi količine bile što je moguće niže.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike