Stručnjaci otkrivaju da li trudnice smeju da jedu med: Mnogi ne znaju kakvu opasnost skriva ova prirodna poslastica

22.03.2023

06:39

0

Autor: Z.A.S.

Doktor objašnjava da li od meda zaista preti opasnost

Stručnjaci otkrivaju da li trudnice smeju da jedu med: Mnogi ne znaju kakvu opasnost skriva ova prirodna poslastica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Većina roditelja zna da stručnjaci preporučuju da se deci mlađoj od godinu dana daje med, a za to postoji i dobar razlog i nema nikakve veze sa šećerom.

Naime, preporuka je da se uvođenje meda kod male dece odloži, jer med može da sadrži u sebi bakteriju koja je posebno opasna za odojčad.

I zato, potpuno prirodno se nameće pitanje da li bi trudnice smele da jedu med? Brajan Levin, ginekolog, objašnjava da je ova prirodna poslastica u većini slučajeva potpuno sigurna, kako za trudnice, tako i za nerođene bebe.

Unsplash
 

Domaći lek

Od davnina se u medu uživalo kao u ukusnoj hrani, ali i domaćem kućnom leku za određene bolesti. Međutim, razlog zbog kojeg neki ljudi dovode u pitanje sigurnost meda jeste taj što ponekad sadrži bakteriju pod nazivom Clostridium botulinum.

Ova bakterija može brzo da raste u vašim crevima i da proizvodi neurotoksine koji dovode do botulizma, retke, ali ozbiljne bolesti koja može da prouzrokuje slabost i paralizu u rukama, nogama, abdominalnom području ili disajnom sistemu.

Pixabay
 

Savet lekara

Međutim, ovaj rizik ne predstavlja opasnost za većinu dece i odraslih ljudi. 

- Deca starija od godinu dana i zdrave odrasle osobe, uključujući trudnice, mogu slobodno da konzumiraju med, jer ih njihov imuni sistem štiti od svih bakterija koje bi med mogao da sadrži - tvrdi Sendi Prokter, profesorka nutricionizma na Univerzitetu Kanzas State.

Međutim, s obzirom na to da je svaka trudnoća drugačija, stručnjaci preporučuju da bi, ukoliko imate bilo kakva pitanja o konzumiranju meda tokom perioda trudnoće, najbolje bilo da se posavetujete sa lekarom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike