Sardine su izuzetno zdrave, osim u ovim slučajevima: Lekari upozoravaju na to kada nikako ne smete da ih jedete

20.02.2023

05:38

0

Autor: Z.A.S.

Prepune su omega-3 masnih kiselina, ali i natrijuma i purina

Sardine su izuzetno zdrave, osim u ovim slučajevima: Lekari upozoravaju na to kada nikako ne smete da ih jedete
Sardine - Copyright Freepik

Sigurno ste više puta čuli da su sardine izuzetno zdrave. I, zaista, prepune su hranljivih materija, što ih, kako navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti svrstava na prvo mesto kada je reč o hrani.

Sardine su prepune omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, proteina i selena i spadaju u izuzetno moćne čuvare zdravlja.

Ukoliko redovno konzumirate sardine, to bi moglo da doprinese poboljšanju kompletnog organizma. Ipak, u određenim situacijama bi trebalo i da ih izbegavate.

Freepik
 

Šta sadrži sardina?

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži191 kaloriju  i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.  Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Ko ne sme da jede sardine?

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svežem obliku ili konzervisane nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju. Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma, koji se nikako ne savjetuje osobama sa visokim pritiskom.

Pixabay
 

Visok pritisak

Sardine sadrže mnogo natrijuma. Jedna konzerva osigurava oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u telu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

Freepik
 

Giht

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete suplemenate ribljeg ulja ili jedete bakalar.

Freepik
 

Kamen u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može da dovede do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može da poveća kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike