Za demenciju ne postoji lek, ali, uz pomoć ove namirnice, možemo da je usporimo

09.05.2022

04:34

0

Naučnici otkrili da omega-3 masne kiseline umnogome utiču na razvoj ove bolesti koja je karakteristična za starije osobe

Za demenciju ne postoji lek, ali, uz pomoć ove namirnice, možemo da je usporimo
Starija žena 2 - Copyright Pixabay

Sa starošću, nažalost, dolaze i mnoge bolesti, a demencija je jedna od njih. Uzrok je, kao i za mnoge bolesti, lekarima i dalje nepoznanica, ali je jasno da mozak, baš kao i ostali organi, vremenom, jednostavno stari.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od ove bolesti, koja izaziva probleme sa pamćenjem i drugim kognitivnim organima, pati oko 50 miliona ljudi, a svake godine se zabeleži oko 10 miliona novih slučajeva.

Pixabay
 

Iak za ovu bolest nema leka, ono što je dobro jeste to što promenom u ishrani može da se uspori. Ono što je najvažnije da uradimo jeste da u redovnu ishranu uvrstimo namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

Masna riba je, prema mišljenju stručnjaka, najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja, a losos i haringa imaju najviše nivoe omega-3 masnih kiselima među prirodnim namirnicama, odnosno, najbogatije su njima.

Shodno tome, predlog stručnjaka je da ih uključimo u ishranu.

Naš mozak sadrži puno masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. To znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom novih ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i opšte funkcionisanje mozga.

Profimedia
 

Međutim, dobrobit omega-3 masnih kiselina ne staje samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a pomažu i u održavanju nivoa triglicerida i smanjuju simptome artritisa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike