Eksplozivni, tihi ili vrući: Šta različiti „vetrovi“ mogu da otkriju o vašem zdravlju

12.02.2022

05:34

0

Znamo da se mrštite i govorite fuj, fuj... Ali svi odavno znamo da zdravlje leži u crevima

Eksplozivni, tihi ili vrući: Šta različiti „vetrovi“ mogu da otkriju o vašem zdravlju
profimedia-0090469628 - Copyright Profimedia

Ponekad tihi, ponekad topli i neprijatnog mirisa. Da, „vetrovi“ se događaju svima jer su gasovi normalan deo probave. Ali ono što možda niste znali jeste da mogu otkriti puno toga o vašem zdravlju, piše Shape i otkriva šta stoji iza određenih vrsta „vetrova“.

„Vetrovi“ bez mirisa

Većina gasova je bez mirisa i obično ih uzrokuje progutani vazduh, kaže gastroenterološkinja Samanta Nazaret. Osim gutanja vazduha, uzrokuje ih i pijuckanje gaziranih pića i žvakanje žvaka. Ako ne podrignete, vazduh prolazi kroz vaš probavni trakt i izlazi na drugu stranu. Iako su uobičajena pojava, gasove bez mirisa možete smanjiti tako što ćete polako žvakati i izbegavati gazirana pića i žvake.

„Vetrovi“ usred obroka

Doktori ovu situaciji zovu gastrokoličnim refleksom. To je način da vaše telo doslovno pokrene probavu.

„Kada hrana uđe u želudac, uobičajeno je da on daje signal debelom crevu da napravi mesta za ono što dolazi. Tada se mogu dogoditi ’vetrovi’“, pojašnjava gastroenterolog dr Vil Bulsijevic.

Profimedia
 
Smrdljivi „vetrovi“

Tihi, ali smrdljivi „vetar“ posledica je konzumiranja hrane bogate sumporom. To su npr. kupus, brokoli, kelj, jaja, meso, beli i crni luk. Ovakve gasove može uzrokovati i FODMAP hrana, a to su ugljeni hidrati kratkog lanca koji se slabo apsorbuju i brzo fermentišu. Nalaze se u raznim namirnicama, uključujući pšenicu, jabuke, mleko i indijske orahe.

Prebiotici i probiotici mogu pomoći da se neutrališu loše bakterije, a zauzvrat i smrad. Ako vaši „vetrovi“ stalno smrde i osećate druge simptome kao što su gubitak težine, nadutost, mučnina, umor ili krvarenje, svakako posetite lekara.

„To bi moglo značiti malapsorpciju, koja se nalazi u bolestima poput celijakije, Kronove bolesti ili prekomernog razmnožavanja bakterija u tankom crevu“, kaže dr Nazaret.

Vrući „vetrovi“

Ako imate osećaj pečenja nakon što ispustite „vetar“, krivac je ljuta i začinjena hrana.

„Ako vas peče u ustima, logično je da će se isti osjećaj javiti i na suprotnoj strani“, tvrdi dr Nazaret.

To se događa zbog određenih receptora u našem telu koji prepoznaju kapsaicin – vatreno jedinjenje koje se nalazi u čili papričicama – kao toplinu.

Pexels/ Andrea Piacquadio
 
Klasteri „vetrova“

Ako prolazite kroz navale „vetrova“, to znači da vaše telo stvarno voli ili nimalo ne voli hranu koji ste konzumirali. Klasteri „vetrova“ javljaju se nakon konzumacije pasulja, sočiva, špargli i zelenih banana, između ostalog.

„Inulin, topivo vlakno koje se nalazi u ovoj hrani podstiče stvaranje gasova“, ističe dr Bulsijevic.

Ovakvi „vetrovi“ mogu biti i znak da imate netoleranciju na hranu i da vašem telu nedostaju enzimi potrebni za pravilnu probavu te hrane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike