Hijaluronski fileri: Najtraženiji eliksir mladosti

03.12.2020

19:30 >> 18:56

0

Nasušna potreba savremene žene

Hijaluronski fileri: Najtraženiji eliksir mladosti
Copyright Profimedia

Kada je reč o lepoti i estetici, ne postoji takva stvar koja odgovara svima. Ali postoje neki isprobani tretmani koji će vam omogućiti da izgledate i osećate se bolje. Na vrhu liste popularnosti nalaze se hijaluronski fileri, zaslužni za sreću i zadovoljstvo mnogih žena.

Šta najviše utiče na opšti izgled lica i kada je pravo vreme za prve korekcije, pitali smo dr Natašu Popović, specijalistu plastične i rekonstruktivne hirurgije.

– Posmatrajući lica mnogih klijenata /pacijenata/ prvo što vidim i što utiče na opšti izgled lica je tekstura i boja kože. Zatim bore, plitke ili duboke i na kraju volumen lica sa manjim ili većim viškom opuštene kože. Svi ovi elementi čine moj opšti utisak o godinama starosti, nezi i načinu života svakog pojedinca.

Profimedia

Super-moći filera

– Najveća moć je u rukama estetskog hirurga koji zna da proceni šta je potrebno vašoj koži i koja vrsta filera je adekvatna za vas. Moć hijaluronskih filera se može objasniti činjenicom da je hijaluronska kiselina sastavni deo međućelijskog prostora u našem organizmu i njen glavni zadatak je da hidrira kožu i podspešuje proizvodnju kolagena. Nažalost, prirodna količina hijaluronske kiseline se smanjuje što dovodi do pojave bora, suve kože i  smanjenja volumena tkiva. Sa  druge strane, otkrićem i upotrebom hijaluronskih filera krajem prošlog veka, uspeli smo da ovaj proces usporimo.

A mogućnosti upotrebe su široke i namenjene odraslim osobama oba pola koje žele da izgledaju mlađe i koje žele da koriguju neki nedostatak na licu i telu.

-Hijaluronski fileri se koriste za regeneraciju kože, uklanjanje i popunjavanje bora, korekciju asimetrije lica, uvećanje ili konturiranje usana, remodelovanje nosa, remodelovanje kontura i uvećanje volumena lica. Neverovatnu primenu su našli u podmlađivanju šaka i regeneraciji  smežurane kože laktova, a odnedavno i kod nas za uvećanje zadnjice, listova potkolenica i popunjavanju defekata na telu.

Postupak izgleda veoma jednostavno, ali nije

– Najznačajniji je pregled kože i analiza asimetrija na celom licu. Često u analizi lica koristim jednu univerzalnu podelu lica na: srećna, tužna, neutralna i umorna, što mi daje smernice koje regije treba tretirati. Na primer, umorno lice ima najizraženije podočnjake, tužno lice ima obešene uglove usana sa dubokim nazolabijalnim borama i marionetskim linijama, srećno lice ima najčešće najviše bora oko očiju i tako dalje …. I na kraju, moj zaključak sa predlogom najadekvatnije količine filera i regije koje treba tretirati /ispuniti i regenerisati/, objašnjava nam sagovornica.

Bezbedno i bez bola

Bezbednost se ogleda u stručnosti doktora i kvalitetu filera . Sertifikovani i odobreni fileri od Agencije za lekove i medicinska sredstva, kao i evropska  i FDA odobrenja su jedini pouzdani pokazatelji bezbedne upotrebe . A da li su bezbolni? Vecina filera se proizvodi u mešavini sa lidokainskim anestetikom radi smanjenja bola pri ubrizgavanju i ako na to dodamo i nanošenje anestetske kreme na kožu pre ubrizgavanja filera, možemo zaključiti da je minimalno bolno ili da uopšte ne osećate bol.

Profimedia

Svedoci smo mnogih neuspelih ubrizgavanja. Da li je u trendu imati ogromne jagodice nesrazmerno velike u odnosu na celo lice?  Da li su široke i androgene vilice u modi kod žena? Da li su ogromne usne jedino što treba da primetimo na jednoj osobi i ništa više? Da li sve devojke ili žene treba da izgledaju kao da su izašle iz jednog kalupa?

– Često se zapitam ko diktira i promoviše takav izgled. Da li doktori koji ubrizgavaju ili pacijenti to zahtevaju? Krivce možemo tražiti na obe strane. Nestručnošću i nepoznavanjem anatomskih proporcija lica definisanih hiljadama godina pre došli smo do ovakvih katastrofalnih rezultata, kaže dr Popović.

A rezultat je često otečeno lice. Zašto?

-Usled preteranog ubrizgavanja velike količine filera može se dobiti otečeni izgled lica. Otečeni obrazi, predimenzionirane jagodice, usne i vilične regije nikako nisu sinonimi lepote. Često doktori koji ubrizgavaju filere ne znaju da procene kada je dosta sa filerima, a kada se mora primeniti “kraljica” estetske hirurgije -facelifting.

U kojim situacijama kazete “Ne treba vam to” ?

-“Ne treba vam to …” kažem u situaciji kada je potrebno prvo ukloniti višak kože na licu putem hirurške intervencije, a ne filerima dovesti do zatezanja  kože . Potrebno je napraviti razliku i ukazati pacijentu šta je za njega najbolje . Oporavak nakon facelifting intervencije je naravno duži u odnosu na filere  i zato se pacijenti više odlučuju za drugu opciju. Potrebno je samo u svemu naći meru i odabrati najedekvatniju intervenciju kako bi i mi i naši pacijenti bili zadovoljni, zaključuje dr Nataša Popović.

Promo/Nemanja Atanacković                                                                                                                                        dr Nataša Popović

Pročitajte još:

Znate li šta se dešava sa vašim licem kada zaspite sa šminkom? Bolje da ne znate

Trudim se da budem – lepa svaki dan: Blogerki malo ko zna ime, kao i da su joj majka i sestra poznate!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike