Ajkule imaju svoj sistem navođenja: Koriste Zemljino magnetno polje

18.05.2021

12:30 >> 12:22

0

Upravo to može biti objašnjenje zašto ajkule prelaze velika prostranstva ali se uvek vraćaju na potpuno isto mesto kako bi se hranile i razmnožavale

Ajkule imaju svoj sistem navođenja: Koriste Zemljino magnetno polje
Copyright Pixabay

Istraživači državnog Univerziteta sa Floride zaključili su da ajkule imaju svoj unutrašnji sistem za navigaciju koji im služi za snalaženje u okeanu. Prema objavljenoj studiji u časopisu „Kjurenti biologdži“, ajkule koriste Zemljino magnetno polje kao GPS sistem navođenja.

Istraživači su izlagali 20 ajkula vežbama „magnetnog pomeranja” tako što su preslikavali geografske lokacije stotinama kilometara od mesta gde su bile zarobljene. Brajan Keler, jedan od autora studije, kaže da upravo to objašnjava zašto ajkule prelaze ogromna okeanska prostranstva ali se uvek vraćaju na potpuno isto mesto kako bi se hranile, razmnožavale i donosile na svet mladunce.

Pixabay

Najverovatnije da tu sposobnost imaju i druge vrste, kao što je bela ajkula koja migrira 20.000 kilometara i potom se vraćaju na isto mesto, kaže Brajan Keler.

„Sajans magazin“ je 2005. godine objavio da je praćena velika bela ajkula koja je plivala od Južne Afrike od Australije i nazad, gotovo po pravoj liniji, što navodi naučnike da veruju da se ajkule upravljaju po magnetnom polju Zemlje.

Već izvesno vreme se zna da ajkule umeju da detektuju magnetno polje, ali ovo je prvo uspešno testiranje koje to i dokazuje, prenosi “Gardijan”.

Pixabay

Još nekoliko činjenica o ajkulama

– Na osnovu fosilnih ostataka pronađenih u Australiji i Sjedinjenim Državama, naučnici pretpostavljaju da su se ajkule prvi put pojavile u okeanu pre oko 455 miliona godina.

– Kit-ajkula je najveća riba u okeanu. On, prema nekim procenama, može da naraste do 12,2 metra i da teži do 40 tona.

– Ajkulama zubi stalno rastu i stalno ih menjaju. U proseku imaju 15 redova zuba u svakoj vilici. Tokom života može da im izraste i do 50.000 zuba.  Njihovi zubi lako ispadaju jer nemaju koren.

Pixabay

– Ajkule nemaju kosti već hrskavičava tkiva. To je materija vrlo slična onoj od koje su sačinjene naše uši i vrh nosa.

– One imaju odličan vid. Dobro ih služi i danju i noću i odlično razaznaju boje.

Pixabay

– U blizini nosa, očiju i usta, ajkule imaju male crne mrlje. To su takozvane Lorensijeve ampule, posebni receptori koji omogućavaju ajkuli da oseti elektromagnetna polja i promene temperature u okeanu.

– Koža ajkule je slična šmirgl papiru jer je sačinjena od takozvanih dermalnih zuba. To im omogućava da smanje trenje prilikom plivanja.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike