Simpozijumi! Kako su stari Grci provodili slobodno vreme?

17.07.2021

14:00 >> 13:48

0

Znali su kako da uživaju u životu

Simpozijumi! Kako su stari Grci provodili slobodno vreme?
Copyright Profimedia

Stari Grci, koji su u svemu cenili umerenost, znali su i da uživaju u životu. Postoje brojni dokazi za to.

Zabava uz muziku i druženje u to doba nazivana je simpozijum.

Obično su na simpozijum bili pozvani ljudi sličnih interesovanja. Svaki događaj, bilo značajan ili ne tako važan, mogao bi poslužiti kao razlog za njegovo održavanje.

Profimedia

Pročitajte još:

Za takve gozbe bilo je određeno mesto u kući u kojoj su živeli muškarci – u andronu. Pristojne žene nisu bile pozvane na takve zabave, jer se smatralo krajnje nepristojnim da dame učestvuju na njima.

Gosti, koje su nazivali simpozijastima pripremali su se za simpozijum vrlo temeljno, odlažući sve drugo po strani trudeći se pre svega da ne zakasne.

Došavši do kuće, gosti bi skinuli cipele, robovi bi im oprali noge, a onda po želji domaćina zauzeli svako svoje unapred određeno mesto. Smestili bi se se na posebne, bogato ukrašena mesta za ručavanje.

U zakazano vreme pojavili bi se mali stolovi sa grickalicama i vinom. Robovi i sluge su gostima donosili vodu u posebnom sudu za pranje ruku, a nakon toga počinje gozba.

Profimedia

Posle centralnog dela gozbe započinjao je razgovor, nekad intelektualan, nekad i ne. Bilo je unapred određeno ko će biti glavna osoba zadužena za gozbu, odnosno ko je domaćin simpozijuma. Moglo se razgovarati o bilo kojoj temi, politici, ratovima, književnosti, filozofiji…

Mnoge grčke vaze prikazuju trenutke kada Grci oduševljeno slušaju muziku koja se svira na frulama.

Pročitajte još:

Tokom gozbe, Grci su voleli da priređuju razna smešna takmičenja, na primer, pogoditi vinom posudu, koju nisu držali u rukama, već na nogama ili u zubima.

Iako bi tokom gozbe popili dosta vina, nisu se previše napijali. Grci su verovali da treba piti sve dok osećate da sami možete otići kući.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike