Lepota prolaznosti: U Japanu postoji poseban oblik piknika kojem je cilj posmatranje cveća (FOTO+VIDEO)

23.04.2024

20:08

0

Autor: V. I.

Donosi se posebna hrana, a postoje i pravila ponašanja

Lepota prolaznosti: U Japanu postoji poseban oblik piknika kojem je cilj posmatranje cveća  (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

U srcu japanske kulture leži drevna tradicija poznata kao hanami, što doslovno znači "posmatranje cvetova", a posebno se odnosi na cvetanje trešnjinog drveća, poznatog pod imenom sakura. Ovaj običaj, koji potiče iz Nara perioda (710-794 n.e.), stekao je veliku popularnost tokom Hejan perioda (794-1185) i evoluirao je u simbol japanske estetike i filozofije. Hanami transcendiraju običan vizuelni doživljaj i nude duboko meditativno iskustvo koje potiče posetioce da kontempliraju o prolaznosti i krhkosti ljudskog postojanja.

Cvetovi trešnje, poznati po svojoj neuhvatljivoj lepoti, cvetaju intenzivno, ali njihovo trajanje je kratkotrajno, obično nekoliko dana. Ova prolaznost cvetova simbolizuje budistički koncept "mono no aware", koji se odnosi na osvešćivanje prolazne prirode sveta, čineći hanami ne samo estetskim užitkom, već i spiritualnom praksom.

Osim sakure, koja zauzima posebno mesto u japanskoj kulturi, hanami takođe uključuje i posmatranje cvetanja šljiva i drugih sezonskih cvetova. Širom Japana, zajednice s nestrpljenjem prate prognoze cvetanja, koje najavljuju početak sezone hanamija i potiču ljude da izlaze u parkove, hramove i prirodne pejzaže kako bi uživali u ovom godišnjem spektaklu.

Piknik-žurke u parkovima

Hanami može biti samo šetnja parkom, ali tradicionalno uključuje i piknik zabavu pod rascvetanim drvećem. Hanami žurke se održavaju u Japanu mnogo vekova, a danas se održavaju u javnim i privatnim baštama i parkovima širom zemlje. Hanami pruža priliku za obnovu veza sa prijateljima i porodicom.  Ti trenuci zajedništva i radosti odražavaju značaj zajednice i harmonije u japanskoj kulturi.

Profimedia
 

Rezervacija mesta

Na nekim popularnim mestima uobičajena je praksa da se rezerviše mesto za piknik mnogo pre održavanja zabave, tako što se obeleži imenom grupe i početkom zabave ili da se neko tamo pozicionira tokom celog dana dok ostatak grupe ne stigne nakon posla. Ali imajte na umu da je u mnogim parkovima zabranjeno ostavljati stvari bez nadzora.

Šta se jede na hanami pikniku

Hanami bento kutije su specijalno pripremljena jela za tradicionalni japanski festival posmatranja cvetova trešnje. Tipična hanami bento kutija je puna živahnih i sezonskih jela kao što su sakura onigiri (kuglice od pirinča sa ukusom trešnje), razni suši, tamagojaki (japanski omlet), meso ili riba sa roštilja, šareni kiseli krastavci i prolećno povrće, često ukrašeno jestivim cvećem da odražava lepotu trešnjinog cveta.

 

 

Pravila koja treba da se poštuju

  • Pažljivo postupajte s drvećem.
  • Nemojte vući niti tresti grane.
  • Ne berite cvetove.
  • Ne penjite se na drveće.
  • Ne stoj na korenju drveća.
  • Vodite računa o svom smeću jer mnoogi parkovi nemaju kante za smeće, pa budite spremni da odnesete svoje smeće kući.
  • Proverite i poštujte lokalna pravila - neka ne dozvoljavaju hranu, neka piće, a neka šetnju uveče.

Kroz hanami Japanci slave lepotu prirode i suočavaju sa njenom prolaznošću, nalazeći dublje razumevanje i vrednovanje života. Ovaj običaj podseća da, iako život može biti efemeran, lepota i značenje se mogu pronaći u najjednostavnijim trenucima. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike