Najstarije japanske tradicije uključuju pravljenje lutaka, a svaka od njih ima svoju svrhu

02.03.2023

19:32

0

Autor: A.G.

Često se čuvaju kao amajlija i podsetnik za postizanje ciljeva

Najstarije japanske tradicije uključuju pravljenje lutaka, a svaka od njih ima svoju svrhu
Japanska tradicija pravljenja lutaka - Copyright Profimedia

Japanska kultura je bogata tradicijama i ritualima. Jednostavan predmet poput "lutke" takođe igra ključnu ulogu u odražavanju japanske tradicije, a ne samo za igru. Tokom posete Japanu, možda mnogo naučiti o njegovoj kulturi kroz lutke.

Lutke opšte poznate kao "ningjo" na japanskom, odnosno ljudski oblik povezuju se sa decom, ratnicima, likovima iz bajki, ali i bogovima. Postoji niz japanskih lutaka sa svojom bogatom istorijom i konotacijama.

Najistaknutije među tradicionalnim lutkama su Daruma lutke. One nisu samo lutke, već imaju umetnički, kulturni i duhovni značaj.

Daruma lutke se povezuju sa japanskom izrekom „Nana Korobi Iaoki“ koja se doslovno prevodi kao „Padni sedam puta, ali ustani osam“. Podseća nas na odlučnu volju i žrtvu. Često se čuvaju kao amajlija i podsetnik za postizanje ciljeva.

Hina Ningjo lutke

Smatra se da Hina lutke štite od opasnosti i bolesti dece. U osnovi, Hina lutke predstavljaju hijerarhiju carske porodice. Lutke su raspoređene na platformama prema njihovoj liniji. Počev od cara i carice do dvorskih dama, dva ministra koji se odlikuju umom i moći, i na kraju, pomoćnika.

Samurai lutke

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toey Teerasak (@teteeras)

Stereotipno, lutke su univerzalno namenjene devojčicama, ali lutke Samurai razbijaju ovaj stereotip. Reč samuraj znači "oni koji služe" i ove lutke simbolizuju visoke vrline i ratničke osobine.

Kokeshi lutke

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OHAYŌ (@ohayo_dk)

Ove ručno rađene drvene lutke koje prikazuju minimalističku strukturu i zaobljen oblik bez ruku i nogu su prilično popularne u Japanu. Uz ove lutke je istaknut znak prijateljstva i želja za zdravim detetom. Poljoprivrednici veruju da su ove lutke dobre za sezonu žetve.

Gosho Ningio lutke

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 山茶花 (@xsasanquax)

Gosho Ningio Lutke su lutke sa slatkim bucmastim licima, malim udovima i velikim glavama. Služe da proslave brojne događaje, pre svega rođenje prvog sina. Njihovi izrazi su uzeti iz slika dece i odražavaju japansku filozofiju života.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike