Urawaza - japanski trikovi za domaćinstvo: Od uvlačenja konca u iglu, preko odglavljivanja patent-zatvarača, pa do skupljanja stakla

19.03.2024

11:21

0

Autor: K. O.

Prenose se s generacije na generaciju

Urawaza - japanski trikovi za domaćinstvo: Od uvlačenja konca u iglu, preko odglavljivanja patent-zatvarača, pa do skupljanja stakla
Copyright Freepik

Svaki dom ima neke svoje trikove koji se prenose sa kolena na koleno. A Japanci imaju čitav niz takvih domaćih veština.

Takvi trikovi su bili posebno važni u periodu posleratnog siromaštva, a u 21. veku u Japanu su im posvećene čak i televizijske emisije.

Za ove trikove postoji nova reč - urawaza. Kućni trikovi se prenose s generacije na generaciju i neprestano se dopunjuju novima.

Tako na primer, ako im čaša padne na pod i razbije se na stotine komadića, Japanci ne koriste usisivač. Umesto toga, prelaze preko krhotina komadom hleba koji "pokupi" sve oštre komadiće.

Japanci svoje ogrebane CD-ove spašavaju tako što ih lagano natrljaju običnom zubnom pastom, a zatim isperu vodom.

Sportske čarape zaprljane blatom ne potapaju u izbeljivač, već ih napune klikerima, zavežu i operu u veš mašini.

Ako žele da unište papire koji nisu za svačije oči, i njih stavljaju u veš mašinu.

Freepik
 

Dlake s kreveta brzo možete ukloniti ljepljivom trakom.

Majstori koji se zabodu sitnim šiljcima izvlače ih tako što preko njih nanesu lepak i polako ga odlepe kada se osuši.

Za brisanje unutrašnjosti stakla u automobilu koje se često zapari, možete koristiti sunđer za brisanje kancelarijskih belih tabli. On je mnogo efikasniji od običnog sunđera.

Lak za nokte kao deo pribora za šivenje

Ako se mučite svaki put sa stavljanjem konca u iglu, odrezani kraj konca provucite jedan ili dva puta kroz četkicu laka za nokte, a zatim ga uvaljajte palcem i kažiprstom. Brzo će se osušiti i kraj konca će biti dovoljno čvrst da ga brzo možete provući kroz iglu. Lak za nokte koji više ne koristite može postati deo vašeg pribora za šivenje.

Pixabay
 

Ako vam se razbije stakleni ili keramički predmet, opasne sitne krhotine najlakše ćete pokupiti navlaženom pamučnom vatom. Pređite njome preko cele površine gde postoji opasnost od preostalih krhotina - one će se same zakačiti za vatu. Sve zajedno umotajte u novinski papir i bacite.

Zaglavljeni patent-zatvarač i raznorazne fleke

Ako vam zapne patent-zatvarač na jakni, pantalonama ili rancu, poprskajte ga sprejom WD-40 i lako ćete ga ponovo otvarati i zatvarati. Zatvarač takođe možete poprskati i povući nekoliko puta gore-dole da bi se mast ravnomerno rasporedila po svim zupcima. Da biste izbegli da sprej dospe na tkaninu, poprskajte malo na zatvarač i nanesite ga tankim četkicom.

Manje fleke na zidovima, na primer one od dima ili dečjih flomastera, možete obrisati starim belim hlebom kao gumicom. Testo za pitu neće se lepiti za oklagiju ako preko nje navučete komad stare najlonske čarape.

Profimedia
 

Tragove hemijske ili marker na koži možete istrljati još vlažnom kesicom crnog čaja, a razbijeno jaje koje se razlilo po podu - obilno pospite solju, sačekajte deset minuta i pokupite ga, piše 24sata.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike