Zašto vam se grlo steže i pravi knedla kada suze počnu da naviru na oči?

14.03.2024

20:12

0

Autor: K. O.

Jake emocije izazivaju fizičke reakcije u telu, a to nije uvek prijatno

Zašto vam se grlo steže i pravi knedla kada suze počnu da naviru na oči?
Copyright Freepik

Naviru vam suze na oči, a knedla vam se pojavljuje u grlu. Sigurno ste i vi iskusili ovu senzaciju.

Ovo je uobičajeni osećaj poznat kao „globus senzacija“ ili „globus pharingeus“ u medicinskom smislu.

Osećaj knedle u grlu obično je uzrokovan stezanjem mišića u predelu grla i vrata. Ovi mišići uključuju mišiće ždrela (cev koja povezuje vaša usta sa jednjakom) i mišiće koji okružuju vaš larinks (glasovnu kutiju).

Kada doživite jake emocije, poput tuge ili straha, vaše telo prolazi kroz razne fiziološke promene, a mišići u grlu mogu postati napeti ili stegnuti.

Vaš odgovor "bori se ili beži" je aktiviran

Jedan od primarnih razloga za osećaj knedle u grlu je aktivacija sistema odgovora na stres - takođe poznat kao odgovor - bori se ili beži.

Kada smo u emocionalno nabijenom stanju, aktivira se simpatički nervni sistem, što dovodi do oslobađanja hormona stresa poput adrenalina. Ovi hormoni mogu izazvati različite fizičke reakcije, uključujući zatezanje mišića u celom telu, uključujući i grlo.

Freepik
 

Kada se sistem za reagovanje na stres uključi, on mora da isporučuje kiseonik po celom telu da bi vam olakšao borbu ili bekstvo. Da biste proširili kiseonik na sve vaše mišiće, vaše telo prvo mora da ga udahne.

Vaše telo reaguje na potrebu za više kiseonika

U nastojanju da unese više kiseonika, nervni sistem šalje signale glotisu - otvoru u grlu koji pomaže da se vazduh unese u pluća - da ostane otvoren što je duže moguće. Drugim rečima, vaše grlo se otvara šire nego što je normalno, jer veći otvor znači da više kiseonika može da uđe.

U stvari, ne osećate da vam se glotis širom otvara, ali možda ćete osetiti napetost mišića koju telo pokušava da održi otvorenim čak i kada gutate. Ovo stvara osećaj stezanja ili osećaj knedle u grlu.

Profimedia
 

Emocije mogu imati fizički odgovor

Osim toga, na knedlu u grlu mogu uticati i psihološki faktori. Emocije mogu imati dubok uticaj na naše fizičke senzacije. Očekivanje plača ili izražavanja jakih emocija može izazvati stezanje mišića grla.

Praktični saveti: Lekar otkriva šta može pomoći

Iako može biti dosadno, pa čak i bolno, osećaj vam neće naškoditi. Ako vam je ta knedla neprijatna, postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći:

  •     Duboki udisaji: Prvo polako, duboko udahnite da biste pomogli opuštanju mišića i smanjili napetost u predelu grla.
  •     Tehnike opuštanja: Uključivanje u tehnike opuštanja kao što su vežbe dubokog disanja, meditacije ili prakse svesnosti takođe može biti od koristi.
  •     Potražite društvo: U nekim slučajevima potražite emocionalnu podršku tako što ćete razgovarati sa prijateljem ili članom porodice od poverenja. Terapeut takođe može pomoći u rešavanju osnovnih emocija koje mogu doprineti senzaciji.
  •     Pazite na sebe: Koristite tehnike upravljanja stresom kao što su redovne vežbe i adekvatan san. Pored toga, uključite se u aktivnosti koje promovišu opuštanje, jer to može biti od pomoći u smanjenju ukupne napetosti i anksioznosti, piše Science Focus.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike