Osim za jelo, koriste je i u ritualima: Najskuplja kokoška na svetu ima crno perje, oči, meso, pa čak i kosti i krv!

21.11.2023

12:12

0

Autor: V. I.

Uz ovu živinu definitivno ide Đoletov stih: "Imo sam strašnog petla..."

Osim za jelo, koriste je i u ritualima: Najskuplja kokoška na svetu ima crno perje, oči, meso, pa čak i kosti i krv!
Copyright Profimedia

Ayam Cemani je jedna od najneobičnijih i najmističnijih rasa kokošaka na svetu. Ova crna kokoška, poreklom iz Indonezije, jedinstvena je po svom potpuno crnom perju, kljunu, noktima, mesu, pa čak i kostima. Teška je između dve i dve i po kile. Smatra se jednom od najcrnjih pernatih ptica na svetu, a njena pojava je često povezivana s mističnim i duhovnim značenjima u indonežanskoj kulturi.

Kokoška bogova

Ayam Cemani ima istoriju dugu vekovima i smatra se da potiče iz sela Cemani na ostrvu Java u Indoneziji. U svojoj domovini, ova kokoška ima poseban status i često se koristi u ritualima i obredima. Indonežani je često nazivaju "kokoška bogova" zbog svoje jedinstvene crne boje koja simbolizuje mističnost i duhovnost.

Popularna i van Indonezije

Pored svoje izuzetne crne boje, Ayam Cemani je poznata i po svojim visokim proizvodnim karakteristikama. Iako je manje veličine u poređenju sa nekim drugim rasama, ova kokoška donosi visokokvalitetna jaja i ima dobar temperament. Neki od ljubitelja peradi posebno cene Ayam Cemani zbog njihove retkosti i jedinstvenog izgleda, što je doprinelo njihovoj popularnosti širom sveta.

Zanimljivo je napomenuti da postoji veliki interes za uzgoj Ayam Cemani izvan Indonezije, iako se ova rasa često smatra izazovnom za održavanje. Neki uzgajivači peradi cene ove kokoške ne samo zbog estetike, već i zbog kulturnog i simboličkog značaja koji ona nosi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thomas Zacharias (@cheftzac)

Mistične moći

Gen koji izaziva fibromelanozu jeste mutacija koja u Aziji postoji više od 800 godina. U Aziji je meso ove piletine veoma cenjeno, jer se u nekim regionima veruje da poseduje mistične moći.  Ponekad se žrtvuju tokom porođaja, jer se veruje da će doneti sreću majci i detetu, ali se žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se po opštem verovanju veruje da donose sreću ljudima.

Iako su crne, to ne znači da su neukusne. Ove kokoške su među najskupljim na svetu, pa odrasla jedinka košta u proseku 2.500 dolara. 

Bonus video:


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike