Mistični spomenici koji vekovima zbunjuju naučnike

12.02.2023

10:06

1

Autor: A.G.

Muzej na otvorenom

Mistični spomenici koji vekovima zbunjuju naučnike
Mistični spomenici - Copyright Profimedia

U Sredozemnom moru nalaze se španska ostrva poznata kao Balearska. Jedno od tih ostrva, Menorka, dom je impresivne kolekcije megalitskih kamenih spomenika zvanih taulas.

Njihovo poreklo i namena su nepoznati, iako su to dela praistorijskih ljudi. Postojalo je nekoliko teorija oko misterije ovih kamenih gromada, uglavnom fokusiranih na religiozne ili astronomske svrhe.

Za ove megalite se kaže da liče na Stounhendž, a mnogi su se vekovima pitali o njihovom poreklu.

Profimedia
 

Taule su prizor za divljenje, s obzirom na to da su izgrađene mnogo pre pronalaska teške mašinerije ili bilo kojih drugih mehanizama za pomoć pri podizanju teških tereta. Fascinantno je zamisliti kako su naši praistorijski preci uspeli da podignu ovo ogromno kamenje na mesto, stvarajući dobro izbalansirane strukture koje bi izdržale test vremena.

Profimedia
 

Veruje se da su ovi spomenici izgrađeni negde između 1.000-3.000 pre nove ere od strane Talaiotske kulture. Mnogi su pokušali da utvrde zašto su izgrađeni i koje značenje imaju. Jasno je da bi struktura za koju bi bio potreban takav napor da bi se stvorila ispunila neku važnu svrhu za one koji su je izgradili. Postoji nekoliko teorija o njihovoj svrsi, a svaka nudi potencijalni uvid u kulturu i način života Talaiotskog naroda.

Profimedia
 

Neki veruju da su verski simbol. Drugi tvrde da su taule služile kao hram isceljenja. Konačno, postoji teorija da su taule bile usklađene sa kretanjima meseca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike