Da li je iz kaveza ili slobodnog uzgoja, reći će vam broj na ambalaži: 10 važnih stvari koje morate da znate o jajima

18.01.2023

13:52

0

Nije svejedno koja jaja konzumirate. Sem razlike u ceni, tu je velika razlika u hranljivim vrednostima

Da li je iz kaveza ili slobodnog uzgoja, reći će vam broj na ambalaži: 10 važnih stvari koje morate da znate o jajima
pexels-klaus-nielsen-6294465 - Copyright Pexels

Važe za jednu od zdravijih namirnica, a mnogima su obavezan doručak. Ipak, da li znate da provalite kodove na ambalaži, kako se pravilno čuvaju, tehnike pripremanja, kako da ih razbijete ili oljuštite...

Tačnije, postoji 10 važnih stvari koje treba da znate i onda ste definitivno postali ekspert za jaja.

1. Boja nije važna

Kada su u pitanju ishrana i ukus, boja ljuske jajeta nema značajan uticaj. Bela i smeđa jaja jednostavno potiču od različitih rasa pilića. Ako smatrate da su smeđa jaja malo skuplja, to je često zato što vrste kokošaka koje ih nose jedu više hrane.

2. Etikete, a posebno brojevi na njima kriju ogromnu razliku

Neke oznake su korisna indikacija o tome kako se tretiraju kokoške koje su snele jaja koja vi sad treba da jedete. „Bez kaveza“ znači da kokoške nisu ograničene na male ograde i mogu slobodno da lutaju u velikim kokošinjacima ili štalama. "Organic“ jaja potiču od kokošaka bez kaveza koje dobijaju organsku, vegetarijansku hranu bez GMO i imaju pristup otvorenom. Postoje oznake koje mogu i da se zanemare - „Prirodno“ znači da ništa nije dodato jajetu, što važi za sva jaja. „Proizvedeno bez antibiotika“ je irelevantno jer se kokošima uglavnom ne daju antibiotici kontinuirano. Ako želite, možete potražiti "omega-3" jaja, koja potiču od kokošaka koje se hrane ishranom bogatom masnim kiselinama - ali imajte na umu da su masna riba (poput inćuna i divljeg lososa), orasi i laneno seme takođe odličan izvor omega-3 kiselina.

Kada su jaja na našim rafovima u pitanju, naučite da čitate brojeve: 0 - jaja iz ekološkog uzgoja (koke se slobodno kreću, a hranjene su isključivo hranom koja nije tretirana hemijskim preparatima i lekovima), 1 - jaja iz slobodnog uzgoja (koke se slobodno kreću na otvorenom, dok su preko noći zatvorene), 2 - jaja iz podnog uzgoja (slobodno šetaju unutar objekta, odnosno nisu u malom kavezu, a sve ostalo slično je kaveznom tipu uzgoja), 3 - jaja iz kaveznog uzgoja (kokoške se nalaze u kavezima, hrana im dolazi na pokretnim trakama u tačno određenoj količini za svaku, uglavnom su bez prirodnog svetla).
Profimedia
 

3. Obavezno ih držite u frižideru, ali nikako u vratima

U zemljama u kojima se kokoške vakcinišu, jaja nisu toliko podložna za razvoj salmonele i drugih bolesti. Ipak, nije svuda takva situacija. Hladno jaje ostavljeno na sobnoj temperaturi može da se znoji, olakšavajući kretanje bakterija u jaje i povećavajući rast bakterija. Jaja treba čuvati u zadnjem delu frižidera, koji ima tendenciju da bude hladniji od prostora na vratima. Otvaranje i zatvaranje vrata izlaže ga vazduhu koji je na sobnoj temperaturi. Treba vam još jedan razlog? Uznemirenost i pokret takođe mogu da razblaže belančevine, što može da dovede do toga da jaje postane tečno u tiganju, kaže naučnik za hranu i autor Harold Mekgi.

4. Starija jaja se lakše ljušte

To je zato što se u svežim jajima, ta tanka kora sa spoljašnje strane belanceta, više lepi za unutrašnjost ljuske. Kako jaje stari, njegov sadržaj se skuplja i vazdušna ćelija između membrana se povećava. Sa više odvajanja, kora se odmah skida. Zato sledeći put kada budete ljuštili jaje čija se ljuska teško skida, ne proklinjite, već znajte da je u pitanju svežije jaje.

Pexels
 

5. Voda može pomoći da otkrijete svežinu

Što je jaje svežije, brže će pasti na dno posude sa hladnom vodom. Sva jaja koja plutaju treba odbaciti. Jaja bi trebalo da traju do 5 nedelja nakon što ih donesete kući iz prodavnice.

6. Razbijajte ih o ravnu podlogu, ne o ivicu posude

Kada razbijete jaje na ravnoj površini, dobijate ravnomernu pukotinu. Udarite ga o ivicu činije i krhotine će biti gurnute unutra do belanceta. Kasnije bi mogle da završe na vašem tanjiru!

7. Belance i žumance možete odvojiti rukom

Smanjite nered u fiokama i bacite taj separator jaja. Dobro oprane, čiste ruke rade jednako dobro. Evo kako: razbijte jaje u ruku i pustite da vam belance prođe kroz prste u činiju postavljenu ispod. Savet profesionalaca: ako odvajate gomilu jaja, nemojte to raditi u jednoj velikoj posudi. Ako razbijete jedno žumance, cela serija belanaca biće uništena. Bolji način je da odvojite svako jaje preko male posude, a zatim ga dodate u veliku činiju belanaca.

Foto:Printskrin/Jutjub
 

8. Višak belanaca možete zalediti

I dalje će se umutiti do lepe pene nakon što se odmrznu (iako će biti potrebno malo više rada). Žumanca se ne smrzavaju dobro, pa ako vam ostane, iskoristite dan i napravite od njih krem, holandez ili sladoled.

9. Pomoću vrele vode dovedite ih do sobne temperature

Mnogi recepti za pečenje zahtevaju jaja na temperaturi između 20 i 23 stepena Celzijusa. Ako zaboravite da ih izvadite iz frižidera pre vremena, stavite ih u posudu sa toplom vodom iz slavine dok sakupljate ostale sastojke.

10. Tvrdo kuvano jaje vrti se kao čigra

Ne možete da se setite koja su jaja sirova, a koja kuvana? Stavite jaje na ravnu površinu i okrenite ga. Sirovo jaje će se polako okretati ili klatiti. Kuvano će se okretati brzo i stabilno. Tvrdo kuvana jaja će trajati nedelju dana u frižideru.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike