Naučnici vaskrsli hibridno seme iz tajnog eksperimenta starog 144 godine, rezultat sve iznenadio

10.11.2023

19:19

0

Autor: V. I.

Jedan od najstrijih naučnih eksperimenata na svetu traje i dalje

Naučnici vaskrsli hibridno seme iz tajnog eksperimenta starog 144 godine, rezultat sve iznenadio
Copyright Profimedia

Davne 1879. botaničar Vilijam Džej Bil započeo je jedan od najstarijih naučnih eksperimenata na svetu, zakopavajući 20 staklenih flaša sa semenkama. Sto četrdeset četiri godine kasnije, naučnici na istom univerzitetu su nastavili njegov rad, oživljavajući to seme i pronalazeći među njima hibridnu biljku, koja verovatno uopšte nije trebalo da bude deo eksperimenta.

Bil je bio zainteresovan da pomogne farmerima tako što je video koliko dugo korov ostaje održiv. Pošto nije video način da ubrza ovaj proces, odlučio je da stavi 50 semena 23 različite vrste biljaka u 20 staklenih boca, a zatim da ih zakopa s otvorima okrenutim nadole u pesak kako se voda ne bi skupljala unutra. Zatim bi se seme iskopavalo svakih pet godina i stavljalo da klija ne bi li se proverilo da li je još održivo. Tako je nastavljeno svakih pet godina sve do 1920. godine, kada je određeno da se otkopavanje odloži na svakih 10 godina, a zatim od 1980. na 20. Eksperiment će biti završen 2100. nakon 221 godina.

Pre dve godine s tajne lokacije iskopana je 16. boca, da bi se videlo da li će semenke iz nje moći i dalje da rastu. Dok je ukupna studija otkrila da je većina vrsta biljaka izgubila održivost semena u prvih 60 godina eksperimenta, tim je prošlog meseca otkrio da je visok procenat biljaka iz roda Verbascum, biljne vrste poznate pod imenom divizma, i dalje u stanju da raste. Rezultati su objavljeni u American Journal od Botany.

"Najveće iznenađenje za mene je to što je seme ponovo klijalo“, rekao je Frank Televski, profesor emeritus, vođa tima, i dodao: "Neverovatno je da nešto tako staro još može da raste".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike