Uzbudljivo istraživanje otkrilo sasvim novo čulo dodira koje potvrđuje da smo osetljiviji nego što mislimo

03.11.2023

19:12

0

Autor: V. I.

Opsežna studija u Engleskoj došla je do zanimljivih rezultata koji će u budućnosti pomoći u lečenju ekcema

Uzbudljivo istraživanje otkrilo sasvim novo čulo dodira koje potvrđuje da smo osetljiviji nego što mislimo
Copyright Profimedia

Nova studija otkriva dosad nepoznat način na koji možemo da osetimo lagane dodire: direktno kroz folikul kose. Ranije se smatralo da samo nervni završeci na koži i oko folikula dlake mogu da prenesu osećaj dodira.

Tim koji stoji iza studije objavljene u magazinu Science Advances, predvođen istraživačima s Imperijal koledža u Londonu u Velikoj Britaniji, koristio je proces sekvenciranja RNK da bi otkrio da ćelije u delu folikula dlake, zvanom spoljašnji omotač korena, imaju veći procenat receptora osetljivih na dodir od ekvivalentne ćelije u koži. Odatle su istraživači proizveli laboratorijske kulture ćelija folikula ljudske kose zajedno sa senzornim nervima.

 

www.science.org
Prikaz inervacije folikula dlake na ljudskom skalpu

Kada su ćelije folikula dlake mehanički stimulisane, aktivirali su se i senzorni nervi pored njih, što pokazuje da je dodir registrovan.

Štaviše, eksperimenti su otkrili da ORS ćelije oslobađaju neurotransmitere serotonin i histamin kroz sitne vrećice zvane vezikule, kao način signalizacije okolnim ćelijama.

"To je uzbudljivo otkriće jer otvara mnogo pitanja o ovim ćelijama: zašto one imaju ovu ulogu i šta još možemo naučiti od njih o tome kako naša koža doživljava dodir?", kaže neuroinženjer Parasto Hašemi s Imperijal koledža u Londonu.

"Naš rad otkriva potpuno novu ulogu ćelija kože u oslobađanju histamina, s potencijalnim primenama za istraživanje ekcema", zaključuje bioinženjerka Kler Higins s londonskog koledža.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike