Penasta harmonija prožeta espresom: Uz šoljicu preukusnog napitka obeležite Dan kapučina

08.11.2023

09:09

0

Autor: I.K.

I pre nego što je italijanski kapučino osvojio svet, u bečkim kafićima se, početkom 19. veka, pio "kapuziner"

Penasta harmonija prožeta espresom: Uz šoljicu preukusnog napitka obeležite Dan kapučina
Copyright Profimedia

Savršena u hladno novembarsko jutro, kombinacija mirisa espreso kafe i prokuvanog mleka je idealna da se razbudite ovog 8. novembra kada se obeležava Dan kapučina. 

Omiljen italijanski napitak ljubitelja kafe širom sveta, koji datira još iz 19. veka, pravi se od doze espresa, vrućeg mleka i pene od mleka nastaloj na pari.

Profimedia
 

Postoji nekoliko verzija o tome kako je dobio ime. Najčešće se pominje da je reč kapučino nastala po redu fratara kapucina, a zapravo je deminutiv reči cappuccio, što znači kapuljača ili nešto što pokriva glavu. Ipak, naziv nije dobio po samoj kapuljači, već po boji odežde sa kapuljačom koju su nosili fratri pomenutog katoličkog reda.

Da bi kapučino bio savršen, pena mora da bude u idealnom odnosu prema drugim sastojcima, što ga čini jednim od najtežih napitaka na bazi espresa za pravilno pravljenje. Pravi majstori mogu da stvaraju prave umetničke oblike dok sipaju mleko preko espreso kafe.

I pre nego što je italijanski kapučino osvojio svet, u bečkim kafićima se, početkom 19. veka, pio "kapuziner" - kafa sa pavlakom i šećerom.

Profimedia
 

Na početku 20. veka, kada je napravljen i prvi aparat za espreso, počeo je da se pravi kapučino, ali tek poneko se na to usuđivao, jer te mašine nisu bile lake za korišćenje, a bile su i bučne. Tek posle Drugog svetskog rata, aparati za espreso kafu postaju tehnički nešto lakše za upotrebu i stiču veću popularnost, pa se tako i kapučino sve više pravio i pio. 

Podrazumeva se da je slavu kapučina pronela industrija u SAD, kada su počele da se prodaju kafe "za poneti" u lancima brze hrane, ali ova penasta poslastica prožeta espresom bez sumnje je još jedan savršen italijanski izum. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike