Očeva tajna u staroj knjižici: Otkriće koje mu je promenilo život iz korena!

25.10.2023

13:45

0

Autor: D.M.

Njegov otac je preminuo pre 10 godina i niko u porodici nije znao za očev poseban bankovni račun i ušteđevinu

Očeva tajna u staroj knjižici: Otkriće koje mu je promenilo život iz korena!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sreća ljudi može se promeniti preko noći, i to se tačno dogodilo jednom čoveku u Čileu. Exequiel Hinojosa je pretraživao stvari svog pokojnog oca kada je pronašao šest decenija staru bankovnu knjižicu koja je zauvek promenila njegovu sudbinu, prenosi Reuters prošle godine.

Još u 1960-ima i 1970-ima, otac gospodina Hinojose štedeo je kako bi kupio kuću. Knjižica je pokazala da je uspeo da uštedi skoro 140.000 pesosa, što je danas oko 163 dolara.

Sa kamatama i inflacijom, tih 140.000 pesosa sada se procenjuje na preko 1 milijardu pesosa, ili skoro 1,2 miliona dolara. Njegov otac je preminuo pre 10 godina i niko u porodici nije znao za očev poseban bankovni račun i ušteđevinu – prenosi portal ndtv.com.

Nakon njegove smrti, knjžica je ostala zatrpana u kutiji decenijama sve dok je gospodin Hinojosa nije slučajno pronašao tokom čišćenja kuće.

Nažalost, čovek je saznao da je banka njegovog oca davno zatvorena.

Profimedia
 

 

Država garantovala pa odbila da isplati

Slične bankovne knjižice su se pokazale bezvrednim, ali knjižica koju je pronašao imala je ključan detalj koji je glasio "Državna garancija".

Ova garancija je ukazivala da će u slučaju da banka ne može da izvrši isplate, vlada preuzeti kontrolu.

Međutim, trenutna vlada nije želela da ispoštuje tu obavezu, prisiljavajući gospodina Hinojosu da pokrene pravnu disputaciju sa državom.

"Ta suma novca pripada našoj porodici. Otac ju je uštedeo teškim radom", rekao je gospodin Hinojosa, dodavši da porodica čak nije ni znala da knjižica postoji dok je nisu pronašli.

 "Nikada nisam mislio da će ovaj proces prerasti u vrstu sudskog spora sa državom", dodao je.

"Što je naše, naše je!"

Više sudova je presudilo u korist gospodina Hinojose, ali vlada se žalila na svakom koraku. On je tvrdio da sredstva predstavljaju ušteđevinu njegovog oca koja je bila osigurana državnom obavezom.

"Ako pravosudni sistem, Vrhovni sud, Sud za žalbe presudi u moju korist, sve što preostaje da se reši problem je isplata onoga što je dug, ništa više, ništa manje", rekao je gospodin Hinojosa.

Na kraju je Vrhovni sud presudio u njegovu korist, prisiljavajući vladu da mu isplati 1 milijardu čileanskih pesosa odnosno 1,2 miliona dolara zajedno sa kamatama i nadoknadama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike