Ponovo u modi: Gramofonskim pločama godinama unazad raste popularnost

25.03.2023

16:56

0

Prodaja gramofonskih ploča je u porastu već godinama

Ponovo u modi: Gramofonskim pločama godinama unazad raste popularnost
Gramofoni - Copyright 24sedam/M.K.

Prema izveštaju Udruženja diskografske industrije Amerike (RIAA), nešto više od 41 miliona gramofonskih ploča prodato je  u 2022. godini u iznosu od 1,2 milijarde dolara, dok je prodato samo 33 miliona CD-ova u vrednosti od 483 miliona dolara.

24sedam/M.K.
 

Prošlogodišnja prodaja ploča pokazuje da gramofonpostaje predvodnik modernog muzičkog tržišta, naglasio je predsednik i izvršni direktor RIAA-e 

Bila je to 16. uzastopna godina rasta prodaje gramofonskih ploča, što je oko 71 odsto prihoda od fizičkog formata. Prihodi od snimljene muzike u SAD-u porasli su sedmu godinu zaredom i dostigli rekordnih 15,9 milijardi dolara.

Sveukupno, prihod od snimljene muzike u 2022. godini porastao je za šest odsto prema izveštaju, a to je uglavnom zahvaljujući streamingu, ali i prodaji fizičkog muzičkog formata.

Naravno, tu je i „retro“ efekat, koji postaje sve popularniji. Uostalom, i velike kompanije,  prepoznale su ovaj trend, pa su u svoju ponudu ponovo uvrstile gramofone, doduše sa modernim dodacima, kao na primer bluetooth konektivnost.

24sedam/M.K.
 

Drugim rečima, izgleda da je došlo pravo vreme da počnete, ili nastavite da prikupljate svoju kolekciju gramofonskih ploča. Po svemu sudeći, ovaj format audio zapisa doživljava renesansu i sigurno je da još dugo neće otići u zaborav.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike