Orangutani imaju jedinstven životni ciklus i navike: Brane se "kotrljajućom galamom", a evo zbog čega koriste "poljubac vriskom" (FOTO)

19.03.2023

16:58

0

Autor: Ekipa 24sedam

Orangutani su bili opisani još u antičko doba, a danas su ugrožena vrsta koja se bori za opstanak

Orangutani imaju jedinstven životni ciklus i navike: Brane se "kotrljajućom galamom", a evo zbog čega koriste "poljubac vriskom" (FOTO)
Copyright Pixabay

Orangutani su jedna od najvećih i najugroženijih vrsta majmuna na svetu.  

Provode većinu svog vremena u krošnjama drveća, gde se pare, hrane i spavaju. Mužjaci se povremeno spuštaju na tlo u potrazi za hranom, dok ženke i adolescentne ženke ostaju u krošnjama.

Reč orangutan dolazi od reči malajskog i indonežanskog jezika orang što znači „osoba, čovek“ i hutan što znači „šuma“, prema tome orang hutan znači „šumski čovek“.

Majke orangutana doje svoje mlade najduže od svih sisara, negujući ih oko sedam godina.

Pixabay
 

Orangutani se hrane plodovima, ali jedu i druge delove biljaka, kao i male životinje poput guštera, termita i mladih ptica.

Pixabay
 

Poznati su po svojoj nezavisnosti i samotnjačkom načinu života.

Ove životinje su veoma oprezne kada se kreću po tlu, dok se po krošnjama drveća penju, hodaju ili se prebacuju s grane na granu, hvatajući se svojim dugim rukama.

Orangutani komuniciraju različitim zvukovima, a mužjaci se dugo oglašavaju kako bi privukli ženke i predstavili se kao opomena drugim mužjacima. 

Pixabay
 

Pripadnici oba pola pokušavaju da zastraše susede kolektivnom "kotrljajućom galamom", a kada su iznervirani, usisavaju vazduh kroz napućene usne, što stvara zvuk poznat kao "poljubac vriskom".

Opisani su još u antičko doba!

Naime, o njima je pisao još rimski pisac Plinije. Opisao ih je kao veoma zle životinje, slične čoveku. Hodaju čas na dve, čas na četiri noge. Pošto su veoma brze, tvrdio je da se mogu uhvatiti samo onda kada ostare ili se razbole.

Danas su ugrožena vrsta koja se bori za opstanak. Najviše zbog gubitka svog prirodnog staništa i krivolova. Njihov opstanak je važan za očuvanje ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike