Bila je simbol njegovog bogatstva i moći: Olupina jahte Sadama Huseina u službi izletnika i ribara (FOTO)

16.03.2023

15:06

1

Autor: I.K.

To je jedna od tri jahte u Sadamovom vlasništvu koja je mogla da primi do 200 ljudi

Bila je simbol njegovog bogatstva i moći: Olupina jahte Sadama Huseina u službi izletnika i ribara (FOTO)
Copyright Profimedia

Zarđala olupina jahte, koja je pripadala bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu, danas služi kao odredište za izletnike i ribare u gradu Basri u južnom Iraku.

Jahta, dugačka 121 metar, pod nazivom "Al-Mansur", bila je simbol Sadamovog bogatstva i moći kada je izgrađena 1980-ih, a danas je utočište za izletnike i ribare koji se penju na olupinu broda. 

"Kada je bio u vlasništvu bivšeg predsednika, niko nije mogao da mu se približi", rekao je za Rojters ribar Husein Sabahi dok ispija šoljicu čaja na brodu olupini.

Sadam se na ovu jahtu nikada nije ni ukrcao, a prema njegovom naređenju, ostavljena je bila u Basri na čuvanje "na nekoliko sedmica" nakon što je počela invazija SAD na Irak 20. marta 2003. godine. Jahta je bombardovana, a kasnije se i prevrnula u plovnom putu Šat al-Arab. Nakon Sadamovog pada, brod je opljačkan.

Profimedia
nekadašnja Sadamova jahta "Al Mansur"

Teška preko sedam tona, jahta je bila konstruisana u Finskoj i isporučena u Irak. Ona je samo jedna od tri jahte u Sadamovom vlasništvu koja je mogla primi do 200 ljudi. 

Druga Sadamova jahta "Povetarac Basre", konstruisana u Danskoj, pretvorena je u naučni istraživački centar Univerziteta u Basri. 

 

Ni ovu jahtu, dugačku 82 metra sa četiri palube, Sadam Husein nikada nije koristio. Opremljena skupocenim nameštajem, ima 18 soba i 4 nivoa. Ima berbernicu, hemijsko čišćenje i ordinaciju. O luksuzu svedoči činjenica da su slavine u kupatilu pozlaćene, a dugačak hodnik vodi do podmornice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike