Vanzemaljci su već tu? Pentagon otkrio šta je pokazalo dosadašnje skeniranje neba i kako funkcioniše operacija "semenke maslačka"

16.03.2023

08:52

0

Oni nas uveliko posećuju

Vanzemaljci su već tu? Pentagon otkrio šta je pokazalo dosadašnje skeniranje neba i kako funkcioniše operacija "semenke maslačka"
profimedia-0379601791 - Copyright Foto: Profimedia

Tema koja stalno okupira pažnju, ponovo je aktuelna jer su zvaničnici Pentagona saopštili, u nacrtu dokumenta od prošle nedelje, da vanzemaljci možda posećuju Sunčev sistem i šalju manje sonde radi ispitivanja, kao što to NASA radi kada istražuje planete.

U nacrtu istraživačkog izveštaja, koji su napisali Šon Kirkpatrik, direktor Pentagovane Kancelarije za rešavanje anomalija na svim domenima (AARO) i Ejbraham Loub, direktor astronomskog odeljenja pri univerzitetu Harvard, navodi se da bi veštački međuzvezdani objekat potencijalno mogao da šalje brojne male sonde tokom leta pored Zemlje.

- Ta operacija nije mnogo različita od misija NASA. Te takozvane "semenke maslačka" mogu biti odvojene od matične letelice gravitacionom silom Sunca ili sposobnošću manevrisanja - naveli su eksperti, preneo je "Njujork post".

Još u julu 2022. godine formiran je AARO koji je odgovoran za praćenje objekata na nebu, pod zemljom i u svemiru, a potencijalno i objekata koji se mogu kretati od jedne stvarnosti ka drugoj.

Profimedia
 

Kongres SAD je 2005. godine zadužio NASA da pronađe 90 odsto svih objekata u blizini Zemlje koji su veći od 140 metara, nakon čega su stvoreni Pan-STARRS teleskopi.

Otkriveni objekti bez repa

Oktobra 2017. godine, Pan-STARRS su otkrili neobičan međuzvezdani objekat koji je kasnije nazvan Oumuamua, ili na havajskom - skaut.

Objekat je bio u obliku cigare, delovao je ravno i išao je od Sunca, a nije pokazivao trag, što je neke naučnike nateralo da pomisle da je veštački.

I to nije jedini koji je otkriven - tri godine kasnije pronađen je još jedan objekat koji nije ostavljao "rep".

Pixabay
 

U izveštaju se takođe kaže da šest meseci pre nego što je Oumuamua najbliže prišao Zemlji, međuzvezdani meteor širine oko metar pao je na Zemlju, a imao je sličan oblik kao Oumuamua, prenosi Tanjug.

- Uz dobar dizajn, tako male sonde mogu da dođu do Zemlje ili nekog solarnog sistema radi istraživanja, dok matični brod prolazi pored na razdaljini otprilike kao Zemlja-Sunce, kao što je to bio slučaj sa Oumuamuom. Astronomi ne mogu da otkriju mini sonde jer ne reflektuju mnogo sunčevog svetla da bi ih teleskopi primetili - dodali su autori.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike