Nesvakidašnja crkva bez krova proglašena za najlepšu u Grčkoj: Porodica pastira na jedan važan dan donosi ikonu u crkvu (FOTO/VIDEO)

15.03.2023

18:21

0

Autor: M. J.

Najbolje vreme za posetu je predveče kada je crkva obasjana prirodnom svetlošću

Nesvakidašnja crkva bez krova proglašena za najlepšu u Grčkoj: Porodica pastira na jedan važan dan donosi ikonu u crkvu (FOTO/VIDEO)
Crkva bez krova Grčka - Copyright Printscreen/YouTube/Aerial Productions

Ovaj skriveni dragulj koji se nalazi na grčkom ostrvu Lemnos jedna je od najneverovatnijih grčkih pravoslavnih crkava koju ćete ikada videti. Crkva je dobila ime po planini „Kakavos“ na kojoj je podignuta.

Printscreen/YouTube/Aerial Productions
 

Izgrađena je unutar delimično otvorene pećine sa neograničenim plafonom, što sugeriše da je crkva dizajnirana da pruži vernim članovima direktan kontakt sa nebom.

Printscreen/YouTube/Aerial Productions
 

Lokacija crkve sugeriše da je to bilo mesto za monahe i pustinjake koje su zvali domom tokom vizantijskog doba. Od 1305. godine nove ere, Panagija Kakaviotisa pripada manastiru Megisti Lavra. Tu su se naselili monasi da bi se zaštitili od Osmanlija.

Na kraju, monasi su odlučili da odu i borave u monaškoj zajednici na Svetoj Gori. Poslednji monah koji je otišao našao je lokalnog pastira i poverio mu ikonu Bogorodice. Zamolio je pastira da tu ikonu nosi u crkvu svakog utorka posle Vaskrsa. Utorak posle Uskrsa je i dalje jedan od najpopularnijih dana u Panagiji Kakaviotisi.Porodica  pastira svake godine na ovaj dan vraća ikonu u crkvu.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike