Opasan obrok: Najsmrtonosniji delikatesi na svetu

23.01.2023

10:38

0

Autor: A.G.

Da li ste znali da vas ova hrana može ubiti?

Opasan obrok: Najsmrtonosniji delikatesi na svetu
Hrana koja vas može ubiti - Copyright Profimedia

Skoro svaka hrana, od nedovoljno kuvanog mesa do neoprane zelene salate, može vas dovesti do bola i mučenja, u nekim ekstremnim slučajevima i do smrti.

Bićete iznenađeni brojem namirnica koje bi vas mogle ubiti ako nisu pravilno pripremljene.

Ackee voće

Ackee, nacionalno voće Jamajke, zabranjeno je u nezrelom obliku u SAD od 1973. Kada nije zrelo, ovo voće sadrži otrovni toksin koji se zove hipoglicin A, koji ometa proizvodnju glukoze u krvi i povećava rizik od hipoglikemije, što dovodi do rizika od kome ili čak smrti. Seme nikada ne treba jesti, jer je izuzetno toksično.

Da biste bezbedno uživali u ovom voću, morate da sačekate da potpuno sazre na drvetu, a da biste bili dvostruko sigurni, blanširanje pre nego što ga pojedete, sniziće nivo toksina u voću.

Sannakji

Ako nemate problem da jedete vijugave, ljigave pipke, naručite sannakji. Ovo korejsko jelo se sastoji od živih pipaka hobotnice koji su sveže pripremljeni i isečeni na komade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by D_dolce (@dolce_bb)

Sannakji nije otrovan. Umesto toga, kupci mogu da se uguše ako ne sažvaću ove pipke kako treba. Jastučići na iseckanim pipcima mogu da se zalepe za nepca i unutrašnjost grla, blokirajući disajne puteve i uzrokujući da se ugušite.

Hakarl

Ova tradicionalna islandska poslastica datira još od Vikinga. Hakarl je vrsta strogo fermentisanog mesa grenlandske ajkule, koje je otrovno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @philipl_ (@philiplicious)

Sadrži visoke nivoe trimetilamin oksida i mokraćne kiseline, koje, ako se progutaju, mogu da izazovu poremećaj creva, neurološke probleme, a ponekad i smrt. Međutim, toksini se mogu neutralisati ostavljanjem mesa da trune. Da bi se bezbedno pripremilo ovo jelo, ajkula se tradicionalno zakopava u pesak gde ostaje mesecima kako bi se neutralisali otrovi.

Divovska bik- žaba

Ova vrsta žabe je prepuna toksina, a koža i organi su posebno opasni za jelo. Uprkos tome, cela bik-žaba, sem nekoliko posebno otrovnih organa, se smatra delikatesom u Namibiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rae (@rmr_rescues_)

Smatra se sigurnim za jesti nakon parenja i „treće kiše“, kada je njihov nivo toksina ublažen. Ako dobijete pogrešni deo žabe, ili ulovite žabu u pogrešnoj sezoni, verovatnoća da vam brzo zastanu bubrezi je velika, a ukoliko ne dobijete hitnu pomoć lekara smrt bi bila neizbežna.

Fugu

Fugu je riba čija jetra i unutrašnji organi sadrže smrtonosne količine otrova tetrodotoksina, za koji ne postoji protivotrov.

Međutim, ako ste raspoloženi da „rizikujete svoj život“, obavezno otputujte u grad Šimonoseki na zapadu Japana gde nikada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj povezan sa fuguom. Pored toga, imate izbor sirovog fugu sašimija, prženog fugua, kuvanog fugua i fugu sakea

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike