Da li biste jeli irvase za doručak? Možda ćete biti zgroženi nekim od načina na koje ostatak sveta počinje dan

15.07.2022

09:30

0

Autor: A.G.

Koji od ovih "ukusnih" obroka biste želeli da probate?

Da li biste jeli irvase za doručak? Možda ćete biti zgroženi nekim od načina na koje ostatak sveta počinje dan
profimedia-0300676623 - Copyright Profimedia

Ovo vam je prvo jutro u stranoj zemlji i gladni ste. Uvek možete da naručite tost i kafu, ali ste na novoj destinaciji, pa bi valjalo probati nešto autentično.

Meksiko: Menudo

Menudo je tradicionalni meksički doručak od 1930-ih. Stvorili su ovo jelo da se otarase mamurluka. To je teška supa koja sadrži kravlji stomak, celu kravlju glavu, noge, neke začine i čili papričice. Jednom pripremljen ima teksturu koja se opisuje kao gumena i želatinasta. Upravo ono što želite ujutru…

Finska: Karelijska pita

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ari (@alvari69)

Ovo tradicionalno pecivo ima raženu koru i gustu pirinčanu kašu unutra. Možete ga jesti takvo kakvo jeste ili sa dodacima. Najčešći preliv je kaša od jaja i putera, ili takođe dimljeni losos ili irvas.

Jamajka: Ackee i Saltfish

Ackee je nacionalno voće Jamajke. I nije samo čudno videti ga, već bi vam moglo prilično presesti ako ga jedete nezrelog ili nepravilno pripremljenog. Ackee sadrži visok nivo hipoglicina, toksina koji može izazvati teško povraćanje, bol, grčeve, znojenje i dijareju. Čak i vodu koja se koristi za kuvanje ackeea treba odložiti, jer je potencijalno toksična. Zvuči ukusno.

Kenija: kravlja krv

Za narod Masai u Keniji, uobičajeno je da kravi preseku arteriju i iscede nešto njene krvi u mleko. Naravno, bez uzimanja dovoljno krvi da stvarno ubije životinju. Ova mešavina krvi i mleka je poslastica za doručak, rezervisana samo za posebne prilike.

Kolumbija: Čokolada Santafereno i Čangua

Ovo je supa napravljena od kuvanog mleka, vode i mladog luka, sa celim jajima ubačenim u čorbu da se kuva. Bizaran deo je topla čokolada, uz koju ide kačkavalj, koji bi trebalo da ubacite u čokoladu.

Mongolija: Knedle od ovčetine

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @asianfoodinberlin

Doručak u Mongoliji je samo jedna stvar: meso. Zemlja se ne zeza kada je doručak u pitanju, a oni koji rano ustaju sigurno ne vole žitarice punjene šećerom. Umesto toga, sve se svodi na obilan obrok pun ugljenih hidrata i mesa. Kuvane ili na pari, knedle se obično pune ovčijim mesom i jedu bez ikakvog pribora za jelo. Ne izgledaju lepo, ali su svakako ukusne.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike