Ovi restorani su najstariji na svetu, a jedan služi hranu od 803. godine (FOTO)

19.09.2022

13:34

0

Autor: 24sedam

Vekovima kuvaju i služe neverovatna jela

Ovi restorani su najstariji na svetu, a jedan služi hranu od 803. godine (FOTO)
profimedia-0385444178 - Copyright Profimedia

Postoji nekoliko izuzetnih restorana koji su nekako izdržali test vremena u eri u kojoj se čini da restorani dolaze i prolaze velikom brzinom.

"Sobrino de Botin", Madrid (1725)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Albert Bevia (@spainonafork)

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, "Sobrino de Botin", koji je otvorio svoja vrata 1725. godine, najstariji je restoran na svetu. Služi kao standard za vrhunsku regionalnu kuhinju u Madridu. Sa svojim nadaleko čuvenim jelima poput jagnjetine na žaru na španski način – zauzima treće mesto na Forbsovoj listi 10 najboljih tradicionalnih restorana na svetu. Brojni slavni pisci, uključujući Ernesta Hemingveja i Grejema Grina večerali su u ovom restoranu.

"A la Petite Chaise", Pariz (1680)

Ovo je drugi najstariji restoran u Parizu u kome se svojevremeno okupljala politička, društvena i umetnička elita. Luj XIV je bio na vlasti kada je osnovan 1680. godine. Na meniju su jela koja su udžbenički prikazi francuskih klasika.Tradicionalna francuska hrana služi se u jednoj od tri sobe ili, kada vreme dozvoljava, na terasi. Dve prostorije restorana na prvom spratu mogu da prime grupe od 20 do 60 gostiju.

"Zur letzten Instanz", Berlin (1621)

1621. godine ovaj objekat je prvi put otvoren kao kafana. Ima fascinantnu istoriju i najstariji je restoran u Berlinu. Budući da se nalazi unutar bloka Berlinskog zida, pretrpeo je značajnu štetu tokom Drugog svetskog rata te je morao biti obnovljen 1963. Poznati ljudi, uključujući Napoleona, Betovena, Džeka Nikolsona, pa čak i Angelu Merkel, služili su ovde.

"Honke Owariya", Kjoto, Japan (1465)

Ovo je najstariji restoran u Japanu koji je prvobitno služio kao prodavnica slatkiša. Od svog osnivanja 1465. godine, ovaj restoran je služio svima, od budističkih monaha do carske porodice. Restoran je smešten u šarmantnoj staroj drvenoj strukturi sa intrigantnim nameštajem i mirnim okruženjem. Tradicionalni rezanci od heljde su njegov specijalitet, a ukusna supa u restoranu se pravi samo od "najsvežije" izvorske vode iz Kjota.

"Stiftskeller St. Peter", Salcburg (803)

Najstariji restoran na svetu i dalje radi u opatiji Svetog Petra u Salcburgu. Iako je tačan datum njegovog osnivanja nepoznat, prvi pomen o njemu u štampi datira iz 803. godine, u spisima učenika i monaha Albuina, odanog pristalice Karla Velikog.

Prema legendi, restoran je služio i Kristofera Kolumba i Volfganga Amadeusa Mocarta. Međutim, kuhinja je modernizovana i danas nudi sofisticirane verzije tradicionalnih austrijskih jela, kao i vrhunsku evropsku kuhinju napravljenu od namirnica koje se uzgajaju u blizini.

"Fraunces Tavern", Nju Jork (1762)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ellen Bradshaw (@ebradshaw2)

Jedan od najstarijih američkih restorana, "The Fraunces Tavern", osnovan je 1762. godine i imao je niz značajnih veza sa prošlošću nacije. Na primer, Džordž Vašington se takorećui uselio na ovo mesto tokom američke revolucije, pretvorio ga u svoje zvanično sedište i konačno vodio mirovne pregovore sa Britancima dok je tamo boravio.

Danas, na najjužnijoj tački Menhetna, nalazi se restoran i viski bar.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike