Da li znate ko su bili vikinzi?

06.01.2023

14:30

0

Autor: 24sedam

Vikinzima su se nazivali nomadski ratnici, osvajači, trgovci i moreplovci

Da li znate ko su bili vikinzi?
Vikinzi - Copyright Printskrin/youtube/Juske

Vikinzi su gorostasni osvajači plave, duge kose, nordijske svetle puti i sportske građe, sa šlemovima s rogovima, koji su upadali u sela i palili ih - slika je koju većina nas ima o njima.

Nedavno je u magazinu "Nacionalna geografija" objavljeno istraživanje na nekolicini kostura za koje se veruje da su bili vikinzi i ustanovljeno je da većina njih čak i nije nordijskog porekla. Sem njihovog porekla, hajde da razbijemo i druge zablude.

Printskrin/youtube/Juske
 

NISU NOSILI ŠLEMOVE S ROGOVIMA

Ovim opisima verovatno možemo da zahvalimo slikarima iz XIX veka koji su bili inspirisani starogrčkim i rimskim opisima naroda sa severa. Kako piše "History", u opisima vikinga iz njihovog doba, a to je od kraja 8. do kraja 11. veka, ne pominju se rogovi na šlemovima. Mnogo pre vikinga, šlemove sa rogovima nosili su staronordijski germanski sveštenice u svojim obredima.

Printskrin/youtube/Juske
 

HIGIJENA IM JE BILA VEOMA VAŽNA

Na osnovu arheoloških iskopina mesta na kojima su vikinzi obitavali, pronađeni su predmeti za održavanje higijene, brijanje i čišćenje ušiju, napravljeni od kostiju i rogova životinja. Osim toga, otkriveno je da su se kupali jednom sedmično, mnogo češće od većine Evropljana tog doba.

Printskrin/youtube/Juske
 

VIŠE IM SE DOPADALO DA BUDU PLAVOKOSI

Prema istraživanju koje je objavio "History", mnogi tamnoputi vikinzi su koristili jake sapune da bi posvetleli kosu i bradu. Veruje se da su tim metodom ulepšavanja rešavali i problem vaši.

NAJVIŠE VREMENA SU PROVODILI OBRAĐUJUĆI ZEMLJU

Manje poznata činjenica je i da je polovina vikinških ratnika bila ženskog pola. Iako ih zamišljamo kao osvajače lutalice koji sa broda vrebaju teritoriju koju će sledeću napasti, tek neki od njih su u stvari bili pirati. Većina je živela mirnim životom na malim imanjima, sejući raž, ječam i ovas, uz uzgoj stoke.

Printskrin/youtube/Juske
 

SAHRANJIVALI SU SVOJE MRTVE NA BRODOVIMA

Iako su mnogo vremena provodili na kopnu, vikinzi su ipak obožavali i cenili svoje brodove. Jedna od najvećih časti je bila sahrana na brodu. Oni najcenjeniji, nezavisno od pola, sahranjivani su na svojim brodovima, okruženi oružjem, čak i žrtvovanim robovima. Vikinzi su verovali da nakon smrti ulaze u veličanstveno kraljevstvo i da će im brodovi pomoći da brže i lakše dođu do konačnog odredišta.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike