Ako se vaša putovanja uglavnom vrte oko hrane, ovo su idealne destinacije za vas

19.12.2022

14:17

0

Autor: A.G.

Svet je pun mesta kao stvorenih za prave gurmane

Ako se vaša putovanja uglavnom vrte oko hrane, ovo su idealne destinacije za vas
Gradovi u kojima se najbolje jede - Copyright Profimedia

Mnogo je turista koji posećuju određeno mesto zbog hrane koja se tamo nudi. Svaka zemlja ima svoja tradicionalna jela kojima se ponosi. Od engleske ribe i pomfrita i nemačke kobasice do veličanstvenog azijskog sušija i meksičkog takosa, vaša nepca nestrpljivo žele da probaju nešto novo.

Ako spadate u one koji žele da putuju svetom i probaju nove ukuse, predstavljamo vam gradove iz snova za sve prave gurmane.

Bolonja, Italija

Dom takozvanog „bolonjeze“ sosa nalazi se u centru severnog dela Italije. Logično, okružena je najboljim prirodnim sastojcima i puno sunca, jezera, livada i planina. Neki ga na italijanskom zovu „La Grassa“, što se prevodi kao „Debeli“. Ime govori sve.

To je definitivno jedan od omiljenih gradova Italijana za ljubitelje hrane u njihovoj zemlji. Osim čuvenog bolonjeze sosa, ovaj grad se može pohvaliti mortadelom. Tamo možete pronaći i ukusan parmezan i veoma ukusnu šunku. Štaviše, ceo grad je prepun prodavnica hrane, kafića, marketa i restorana na svakom uglu.

Hanoj, Vijetnam

Vijetnam je poznat po najboljoj uličnoj hrani na svetu. Zaboravite na otmene restorane i umesto toga idite na ekspediciju jela po ulicama Hanoja. Ulični prodavci, kafići i kolica sa hranom definitivno se izdvajaju od svega. To su prava mesta da probate tradicionalni Banh bao punjen pilećim mesom ili svinjetinom.

Hanoj je, takođe, poznat po svojim rezancima sa pirinčem. Štaviše, tamo ćete naići i na rastuću kulturu kafe. Ne smete propustiti kafu sa jajima ili ca phe trung na vijetnamskom. Napravljen je od kafe, belanaca i malo šećera, nešto poput tečnog tiramisua. A najbolji deo je što sve to možete jesti i piti dok sedite na plastičnoj stolici i prisustvujete neverovatnoj kulturi.

Buenos Ajres, Argentina

Buenos Ajres je svoje mesto na svetskoj kulinarskoj mapi zaslužio ukusnom i istovremeno jeftinom hranom. Dakle, ako ste ekonomičan putnik koji želi da proba novu kuhinju, ovo je pravo mesto. Neki od najpopularnijih obroka uključuju biftek, a njihova peciva su najbolja.

Pustite da se ukusna, hrskava empanada otopi u vašim ustima i probajte argentinsku vrstu pice koja se zove fugazzeta. Zaljubićete se i u tradicionalne tamale, čije se testo pravi od kukuruza. I naravno, možete završiti svoj obrok na visokoj noti uz čašu neverovatnog Malbeka.

Lion, Francuska

Opšte je poznato da je hrana u Lionu bogata i raznovrsna. Neki ljudi čak kažu da je ovaj grad kralj francuske gastronomije. To je sjajna titula i s pravom je zaslužena.

Postoji mnogo restorana u kojima možete probati tripice kuvane na različite načine, poput tablier de sapeur. Francuska kuhinja ne bi bila potpuna bez ukusnog francuskog sira. Lion je takođe mesto gde možete probati ukusna peciva kao što su kroasan, tart i brioš. Centralna pijaca u gradu se zove Les Halles. Tamo ćete naići na carstvo gurmanskih užitaka i gozbu za sva vaša čula.

Marakeš, Maroko

Nekada carski grad, Marakeš će apsolutno zadovoljiti sve vaše potrebe za egzotičnom mešavinom mediteranske i arapske kuhinje. Od neverovatnih predjela poput badema i urmi do tradicionalnih jela kao što je tagine, grad ima sve.

Možete probati supu od puževa, bastilu koja je obrok sa golubom u pecivu, ćevape, pečeno jagnjetinu i još mnogo toga. Začini kao što su kurkuma, cimet i šafran, obogatiće zalogaje koje uzmete. I sve je to veoma pristupačno.

Bangkok, Tajland

Začini i ukusi su stvari koje hranu u Bangkoku čine jedinstvenom i divnom. To je jedan od gradova gde možete pratiti aromu do najbliže tezge i napuniti stomak. Od svih vrsta gulaša i prženih ostriga do lepljivog pirinča od manga i činija rezanaca, naći ćete sve.

Ogroman utisak sigurno će ostaviti i mirisi koji se šire gradom. Vazduh miriše na egzotične začine i hranu nepoznatu zapadnoj civilizaciji poput čilija, galangala, limunske trave i durijana.

Meksiko Siti, Meksiko

Gradovi iz snova za ljubitelje hrane ne bi bili to bez ove meksičke metropole među njima.

Za najbolje iskustvo svakodnevnog života i rutine tamošnjih ljudi, morate posetiti pijace na kojima se pripremaju najbolja jela. Osim toga, dobićete odličnu lekciju o meksičkoj kulturi. Postoji više od 300 pijaca razbacanih po svim četvrtima Meksiko Sitija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike