Od odbegle do kidnapovane mlade! Neobične svadbene tradicije iz celog sveta

08.01.2023

13:32

0

Autor: 24sedam

Od pljuvanja na mladu do krađe cipela, postoji mnogo čudnih i divnih tradicija venčanja širom sveta, a ovo su najzanimljivije

Od odbegle do kidnapovane mlade! Neobične svadbene tradicije iz celog sveta
Neobični svadbeni običaji - Copyright Pixabay

Bez obzira gde se nalazite, venčanja su uvek posebna prilika. Iako se tradicije razlikuju širom sveta, zajednička nit je ideja širenja ljubavi i sreće. Dok vas neki običaji mogu oduševiti, drugi vas mogu potpuno zaprepastiti, a neki čak mogu izgledati pomalo uvredljivi. Bićete zapanjeni šta se dešava na dane venčanja širom sveta.

Nemačka

Nemački mladenci prepuštaju se tradiciji poznatoj kao Baumstamm Sagen, gde se očekuje da par preseče deblo na dva dela. Pošto je to zadatak koji treba da izvrši dvoje ljudi, Baumstamm Sagen simbolizuje snagu para dok se suočavaju sa izazovima u braku.

Profimedia
 

Rumunija

U Rumuniji se neguje tradicija da mladu pre venčanja „kidnapuju” prijatelji i porodica. Da bi vratio mladu, mladoženja mora da plati njen otkup, to može učiniti romantičnim gestovima ili punjenjem čaše šampanjcem.

Kenija

Ako idete na venčanje u Keniju, nemojte se šokirati ako vidite oca mlade kako pljuje na njenu haljinu za sreću. Za narod Masai u Keniji, pljuvanje po nekome se smatra izrazom poštovanja, tako se i pljuvanjem na mladu simbolično priziva sreća.

Profimedia
 

Japan

Ispijanje vina na venčanju ne zvuči previše bizarno, međutim u Japanu, istorijska tradicija san-san-kudoa zahteva da porodica pije sinhronizovano. Mlada i mladoženja prvo piju po tri gutljaja iz tri ravne šolje sakea, nakon čega njihovi roditelji rade isto, povezujući porodice.

Koreja

Mlada i mladoženja razmenjuju drvene guske i patke na dan venčanja kao znak svoje posvećenosti. Istorijski gledano, mladoženja takođe daju svojim novim svekrvava divlje guske ili patke. Monogamne životinje predstavljaju čiste namere mladoženja i odanost njegovoj nevesti.

Pexels
 

Venecuela

U Venecueli je tradicija da se novopečeni par iskrade sa svog svadbenog prijema bez pozdrava sa gostima. Zanimljivo je da se veruje da ova tradicija donosi sreću.

Peru

Tradicionalna peruanska svadbena torta ima trake koje vise sa strane. Svaka traka je pričvršćena za fil unutar torte, međutim jedna posebna traka je pričvršćena za repliku venčanog prstena. Ako vam se posluži parče torte ispunjeno burmom, Peruanci veruju da ste sledeći na redu za venčanje.

Pixabay
 

Kuba

Sasvim je uobičajeno da mlada pleše sa svojim gostima bez obzira na kulturu, međutim, na Kubi ples ima cenu. Svaki muškarac koji pleše sa mladom mora da joj prikači novac na haljinu. Ovo se radi sa vizijom da se pomogne paru da plati venčanje i medeni mesec.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike