Evo kako funkcioniše poligraf

02.12.2022

13:04

0

Autor: 24sedam

Kada govorimo istinu nema razloga za nemir i brigu

Evo kako funkcioniše poligraf
profimedia-0102427382 - Copyright Profimedia

Kako bi se otkrila laž u nekom od važnijih procesa, kao što su na primer sudski procesi ili otkrivanje zločinaca, pribegava se korišćenju poligrafa – sprava namenjenih za otkrivanje kada neko laže.

Profimedia
 

Detektor laži, odnosno poligraf, koristi se prilikom ispitivanja nekoga ko je osumnjičen za neki prestup. Kada se osumnjičeni poveže sa poligrafom, postavljaju mu se određena pitanja, sa ciljem da se dođe do istine ili barem otkrije laž.

Tada poligraf prati kako se ponaša ispitanik. Pogrešno se smatra da poligraf može da prepozna i otkrije laž. On ipak radi nešto drugo.

Pixabay
 

Kada govorimo istinu nema razloga da budemo nemirni. Ako nemamo nameru nešto da prikrijemo, prilikom ispitivanja na poligrafu bi trebalo da budemo potpuno mirni i staloženi, što se može primetiti i po načinu na koji se ponašamo, kako dišemo i kakav nam je puls.

Upravo tada nastupaju prednosti poligrafa u odnosu na ljude. Poligraf može da detektuje promene u organizmu kod osumnjičenog kada dođe do “škakljivih” pitanja, na koja može da odgovori istinito ili da slaže.

Kada ispitanik počne da se ponaša drugačije, odnosno da odstupa od dotadašnjeg način na koji se ponašao, poligraf može da prikaže te promene, a oni koji ispituju osmunjičenog znaju koja pitanja dalje da postave kako bi konačno došli do istine.

Profimedia
 

Šta meri poligraf?

Poligraf je sastavljen od više medicinskih intrumenata koji se koriste kako bi se “izmerile” promene koje se dešavaju u telu. On meri otkucaje srca, krvni pritisak, disanje i elektrodermalnu aktivnost, odnosno znojenje koje se najčešće ispoljava na prstima i dlanovima.

Da li se može prevariti poligraf?

Ljudi su pokušavali na različite načine da prevare poligraf tokom ispitivanja, tako što su uzimali različite sedative – kako bi ostali mirni do kraja ispitivanja, stavljali su dezodorans na prste – kako se ne bi znojili, fiksirali su obuću kako ne bi mogli da prave neprimerene i neočekivane pokrete telom koji bi ih možda odali i slično.

Pixabay
 

S obzirom na to da je cilj da se smanji određena reakcija ili da se ponavljaju iste reakcije nakon svakog pitanja kako se ne bi pravila razlika u ponašanju prilikom govorenja istine i laži. Koliko ko može biti uspešan u tome – da iskontroliše puls i disanje, pa i ostale pokrete tela, tolike su šanse da će uspeti da prevari poligraf.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike