Da li znate koliko insomnija utiče na pamćenje?

30.11.2022

10:30

0

Autor: 24sedam

Naučnici su otkrili kakve su dugoročne posledice u noćima bez sna

Da li znate koliko insomnija utiče na pamćenje?
Spavanje - Copyright Pexels

Mladi smatraju pojavu nespavanja bezazlenom, jer kratkoročno ne osećaju značajne negativne uticaje na svakodnevne aktivnosti, pažnju, koncentraciju. 

Profimedia
 

Naučnici su sproveli eksperiment nad grupom miševa. Najpre su ih dresirali za prostorne aktivnosti u lavirintima da bi procenili memoriju. Nakon svakodnevnog treninga, stručnjaci su im onemogućili san pet sati, što predstavlja kritičan period za konsolidovanje memorije.

Pexels
 

Na početku se nisu primećivale posledice nespavanja, međutim, ispostavilo se da su se njihove mogućnosti znatno pogoršale kasnije. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da nedostatak sna utiče na hipokampus i prostorno učenje, iako još uvek nije razjašnjeno zbog čega su neki delovi mozga osetljiviji na nedostatak sna u odnosu na druge.

Profimedia
 

Naučnici poručuju da nije uvek potrebno mnogo neispavanih noći da bi se smanjila sposobnost memorije. Bitan je trenutak u kom dolazi do nespavanja. Naime, ako san izostane u periodu konsolidacije memorije čak i na veoma kratko vreme, to može biti dovoljno da se ozbiljno poremeti sposobnost pamćenja i učenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike