Moć francuskog poljupca: Šta se dešava u mozgu dok se ljubimo?

30.10.2022

15:35

0

Autor: 24sedam

Strastveni poljubac deluje na naš mozak poput droge stimulišući prirodne hemikalije u našim telima

Moć francuskog poljupca: Šta se dešava u mozgu dok se ljubimo?
Kako se ljubiti - Copyright Pexels

Poljubac je univerzalni jezik koji nadilazi vreme i granice. Pre nekoliko desetina godina, antropolozi su procenili da više od 90% kultura praktikuje ljubljenje. Ljudi imaju instinktivni nagon za poljubac, ali način na koji se ljube može biti drugačiji, u zavisnosti od kulture ili ličnih iskustava pojedinaca.

Tokom ljubljenja, naše telo postaje izuzetno aktivno šaljući milijarde informacija od mozga do jezika, mišića lica, usana i kože. Ovi impulsi proizvode niz neurotransmitera koji direktno utiču na to kako se osećamo.

Unsplash
 

Poljubac je lep trik koji je priroda osmislila da zaustavi govor kada reči postanu suvišne.” – Ingrid Bergman

 

Kada se poljubac desi, naše telo i mozak dožive niz hemijskih reakcija. Strastveni poljubac prvo širi krvne žile i mozak počne primati više kiseonika nego inače. Naši obrazi se zacrvene, a puls ubrzava. Disanje postaje nepravilno i duboko. Zenice se šire, a pet od dvanaest moždanih živaca se odmah aktivira – zahvaljujući njima, čulo vida, mirisa, sluha, ukusa i dodira se pojačava.

Unsplash
 

Šta se dešava u mozgu tokom poljupca?

Poljubac oslobađa velike količine dopamina, a upravo je on odgovoran za žudnju i želju, a i naučno je povezan sa zaljubljivanjem. Dopamin deluje na naš mozak pouput kokaina – zbog čega i postajemo zavisni o osobi u koju smo zaljubljeni. Naš mozak doživljava dopamin kao nagradu, a pošto ljubljenje nagrađuje mozak dopaminom, želja za ovom radnjom se konstantno pojačava.

Ljubljenje takođe oslobađa i velike količine oksitocina – “hormona ljubavi”. Oksitocin je odgovoran za održavanje posebne veze između dve osobe. Zbog njega ljubljenje može održavati ljubav snažnom čak i nakon dvadeset i više godina. Drugim rečima, ljubljenje utiče na hormone i neurotransmitere koji su van naše svesne kontrole, a ti signali igraju veliku ulogu u našim osećanjima prema partneru, piše pixelizam.com.

Pexels
 

Strastveni poljubac može podići i nivo serotonina koji nas dovodi do opsesivnih misli o ljubljenju partnera. Naučnici su primetili da nivo serotonina kod novih zaljubljenih parova izgleda isto kao i kod pacijenata koji boluju od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ljubljenje također podstiče i adrenalin koji pomaže našim telima da predvide šta bi se moglo desiti sledeće, a adrenalin takođe ubrzava rad srca i smanjuje stres.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike