Zašto Grci lome tanjire? Običaj koji najviše šokira turiste

19.10.2022

12:32

0

Postoji mnogo čudnih tradicija širom sveta, a ova je jedna od apsurdnijih

Zašto Grci lome tanjire? Običaj koji najviše šokira turiste
profimedia-0469703482 - Copyright Profimedia

Ko god je bio u prilici da prisustvuje grčkim veseljima ili je imao sreće da doživi veliku grčku svadbu, zna šta znači kada gosti zgrabe hrpu tanjira u ruke. To znači da od njih neće ostati ništa.

Jedan po jedan, uz zvuk muzike i glasno "Opa!", Grci uzimaju tanjire i razbijaju ih o pod ili jedne o druge. Tradicija je stara kao i sam Aristotel, ali do današnjeg dana se ne zna tačan uzrok ni razlog zbog kojeg je nastala.

Pretpostavlja se da ima veze sa starim ritualima oplakivanja preminulog i načina da se čovek bori sa tugom i gubitkom, pri čemu razbijanje tanjira označava prekid s ovozemaljskim životom.

Profimedia
 

Pošto se lomljenje tanjira često dešava i u srećnim prilikama, neka mišljenja su da je sve počelo kao način da se zlonamerni duhovi zavaraju, odnono da pomisle da je događaj bio nasilan umesto radostan.

Treći taj čin povezuju sa iskazivanjem bogatstva – jer samo onaj koji ima može sebi da priuštiti uništavanje sudova.

Profimedia
 

Svet je ovu neobičnu tradiciju upoznao preko filmova od 1960-ih godina pa nadalje, koji su prikazivali grčke svadbe i proslave.

S vremenom je ovu praksu zamenilo bacanje cveća, što se čini kao dosta bolja opcija, naročito za pevače po kojima se ono baca tokom proslava.

Tradicija polako jenjava, ali se i dalje može videti po nekim tavernama i proslavama.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike