Iza romantike krije se praktičnost! Da li znate zašto Grci farbaju kuće u belo i plavo?

23.08.2022

09:32

0

Autor: A.G.

Iako neki veruju da je ova praksa povezana sa sujeverjem, čini se da postoji nekoliko veoma funkcionalnih razloga za ovu paletu boja

Iza romantike krije se praktičnost! Da li znate zašto Grci farbaju kuće u belo i plavo?
profimedia-0313269962 - Copyright Profimedia

Svetski poznate destinacije kao što su Mikonos i Santorini lako je prepoznati na fotografijama zahvaljujući između ostalog i njihovoj specifičnoj arhitekturi.

Mnogi ljudi doživljavaju plavu i belu kao kultne boje Grčke. To su boje zastave. One su takođe boje blistavog mora i neba i kao takve sinonim za prelepi Mediteran.

Mnoge kuće na grčkim ostrvima prvobitno su izgrađene od kamena. Ovo je bila praktična odluka pošto se drvo nije lako nalazilo na stenovitim egejskim ostrvima. Međutim, kamen je imao jedan nedostatak – tamniju, zemljanu boju koja je privlačila sunce što je život u kućama činilo neizdrživim zbog visokih temperatura.

Stoga su stanovnici počeli da farbaju kamenje u belo u nastojanju da rashlade svoje unutrašnje prostore.

Profimedia
 

Proces je funkcionisao, što je rezultiralo hladnijim, udobnijim ostrvskim domovima.

Ta praksa je vremenom postala deo tradicije. U arhitekturu se sredinom 20. veka uplela i bolest. Kako bi se sprečilo širenje kolere grčke vlasti su zatražile farbanje kuća krečom koji služi i kao dezinficijens.

Baš kao i bela boja i plava ima svoje zašto. Grčki ribari i pomorci bojili su vrata i prozore bojom koja im je ostala od farbanja brodova, a plava je zbog svog sastava bila najdostupnija.

Profimedia
 

Lepe boje domova na grčkim ostrvima prestale su da budu samo praktične i poželjne i postale su obavezne tokom šezdesetih godina prošlog veka. Aktuelni režim smatrao je da će prepoznatljive boje podstaći nacionalizam, a uskoro je usvojen i zakon kojim se nalaže farbanje kuća na grčkim ostrvima u plavo i belo.

Iako su danas propisi blaži, boje grčkih ostrva privlače turiste pa se tradicija i zbog toga nastavila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike