Grad ludih voda u kome se čak i ajkule bore da plivaju u suprotnom smeru

11.10.2022

09:34

0

Morska struja je toliko jaka da teče poput planinske brze reke

Grad ludih voda u kome se čak i ajkule bore da plivaju u suprotnom smeru
profimedia-0241437263 - Copyright Profimedia

Grčko ostrvo Evija kao i njegov glavni grad Halkidu karakteriše neobičan i zanimljiv fenomen koji je poznat kao “Lude vode”.

Ova retka prirodna pojava javlja se u Euriposovom kanalu, gde morska voda teče veoma brzo poput planinske reke. Do sada niko nije objasnio zbog čega se ovako nešto dešava s morskom vodom.

Baš na tom mestu morska struja je toliko jaka da teče poput planinske brze reke, svakih šest sati struja potpuno promeni smer. Ovaj fenomen dostiže svoj vrhunac pod starim mostom gde voda ima brzinu od 15 km na čas! Upravo je to razlog što Halkidu nazivaju “grad ludih voda”.

Meštani kažu da se pri ovakvoj brzini vode čak i ajkule bore da plivaju u suprotnom smeru. Voda šest sati teče u jednom pravcu, pa onda na osam minuta potpuno miruje, pa nastavlja da teče u drugom pravcu narednih šest sati i tako u krug.

Pojava koja se dešava u Euriposovom kanalu je fascinirala i antičke grčke mislioce poput Platona koji je u svom delu “Fedon” naveo Euriposov kanal kao primer nestalnosti.

Za njega se vezuju i brojne legende, a ljudi ne prestaju da se dive njegovoj veličanstvenosti, jer stalno raspiruje maštu i radoznalost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: putokaz.me

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike